Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Napustio nas je veliki umjetnik, neponovljivi glumac Mustafa Nadarević

Napustio nas je veliki umjetnik, neponovljivi glumac Mustafa Nadarević

Opraštamo se od divnog čovjeka, fantastičnog glumca, velikog umjetnika, Mustafe Nadarevića. Narodno pozorište Sarajevo je imalo sreću da Mustafa na njegovoj sceni odigra neke od svojih velikih uloga, da na njoj ostvari i svoj san da režira Hasanaginicu, u kojoj je i igrao Hasanagu. Imali smo plan i dogovor da Mujo igra u nekoj od naših novih predstava, plan koji je njegova bolest osujetila. Ponosni smo što smo mogli biti dio jednog velikog umjetničkog života i tužni što smo ostali bez našeg Mustafe. Velikani ostavljaju dubok trag za sobom, a trag koji je ostavio Mustafa Nadarević je zasigurno jedan od najdubljih na našim prostorima. Neka ti je slava, zaslužio si je svojom ljudskom i glumačkom veličinom.

Narodno pozorište Sarajevo

 

Rođen je 2. maja 1943. godine  u Banja Luci. Osnovnu školu pohađa u Zagrebu, dok gimnaziju završava u Rijeci. Prve glumačke korake je napravio u pozorišnoj/kazališnoj trupi Viktor Car Emin. Nakon mature upisuje studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koju uspješno završava, te počinje profesionalno nastupati u Zagrebačkom kazalištu mladih 1968., da bi 1969. postao stalni član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gdje radi sve do umirovljenja 2018. godine.

Iako je bio jedan od najnadarenijih studenata, njegova se pozorišna/kazališna karijera razvijala postupno, sve do grandioznih kreacija po kojemu će ga pamtiti mnogi naraštaji. Na pozornici je odigrao preko 150 različitih uloga, većinom na svojoj matičnoj sceni HNK u Zagrebu, a surađivao je i s HNK Ivan Pl. Zajc iz Rijeke, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Prva glavna uloga u matičnoj kući je bila naslovna u Lorenzacciu Alfreda de Musseta (režija Vlado Habunek), da bi ulogom Pometa u slavnoj inscenaciji Dunda Maroja Marina Držića, u režiji Ivice Kunčevića,1981. godine osvojio kritiku i publiku, neponovljivo odigravši lik snalažljivog sluge i dobivši brojne nagrade za svoju mitsku ulogu. Od tada je Mustafa Nadarević na sceni HNK u Zagrebu igrao glavne uloge, postavši jedan od najboljih kazališnih umjetnika u povijesti hrvatskoga glumišta.

Od brojnih njegovih sjajnih glumačkih kreacija posebno se ističu uloge Cyrana u predstavi Cyrano de Bergerac Edmonda de Rostanda (režija Ivica Kunčević), Stjepana Miletića u predstavi Ostavka Čede Price (režija Georgij Paro), Willyja Lomana u predstavi Smrt trgovačkog putnika Arthura Millera (režija Steven Kent), Nikolaja Petroviča Kirsanova u predstavi Očevi i sinovi Briana Friela-I.S.Turgenjeva (režija Ivica Kunčević), Don Zane u Marinkovićevoj Gloriji (režija Božidar Violić) i Hasanage u predstavi Hasanaginica kojoj je bio i autor i redatelj.

Za sve te uloge je dobio brojne nagrade i priznanja te je tako postao jedan od najnagrađivanijih glumaca uopće.

Nagrada Marul, Orlando, Zlatni lovor vijenac MESS-a (tri puta), Sterijina nagrada, nagrada Dubravko Dujšin, nagrada Vladimir Nazor, Zlatni smijeh, nagrada Mila Dimitrijević (tri puta), nagrada Hrvatskog glumišta, nagrada Grada Zagreba, nagrada na Festivalu glumca u Vinkovcima,  te nagrade Hrvatskog glumišta i Vladimir Nazor za svekoliko umjetničko djelovanje. Osim u pozorištu/kazalištu Mustafa Nadarević je zadužio i film i televiziju svojim ulogama (glumio je u preko 60 serija i filmova), a duboki trag su ostavile i njegove rijetke, ali izuzetno kvalitetne i popularne režije kao što su predstave Let iznad kukavičijeg gnijezda Kena Kaseya, Balkanski špijun Dušana Kovačevića, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana i Hasanaginica (prema istoiomenoj drami  Milana Ogrizovića).