Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

April u Narodnom pozorištu Sarajevo

April u Narodnom pozorištu Sarajevo

APRIL U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO
Očekuje nas bogat repertoar

Ljubitelje pozorišne umjetnosti u mjesecu aprilu očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo. Publika će imati priliku pogledati sjajna dramska, baletna ostvarenja . Očekuje nas promocija knjige, izložbe i premijera opere.

U Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu, 4. aprila u 19:30 sati, bit će izvedena Šekspirova drama „Kralj Lear“ u adaptaciji i režiji istaknutog reditelja Diega de Breae. Predstava je nastala u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, te podršku Ambasade Velike Britanije, koja je ujedno i partner projekta. Predstava je titlovana na engelski jezik.

Promocijom knjige, izložbom i predstavom sjećamo se tetarskog velikana Sulejmana Kupusovića, koji je svojim dugogodišnjim i dragocjenim umjetničkim djelovajnjem ostavio autentičan i neizbrisiv trag na području pozorišne umjetnosti.

Simbolično na dan njegova rođenja 7. aprila, u našoj kući, u 13:00 sati, održat će se promocija knjige kolumni Sulejmna Kupusovića „Gospodo Bosanci i ostali, debelo smo zaostali“ čiji je urednik Dževdet Tuzlić. Nakon promocije u „Galeriji sjećanja- Sulejman Kupusović“, bit će uprilićena izložba naziva „Bezvremenski teatarski rukopis – Sulejman Kupusović“, a zatim izvedba komedije „Balkanski špijun u Sarajevu“ koja počinje u 19:30 sati.

U subotu, 14. aprila na našoj sceni solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirgovati Josip Šego, premijerno će izvesti Mozertovu „Čarobnu frulu“ u režiji Muhameda Hrustanovića.
Prva repriza zakazana je za 16. 4. u 19:30 sati.

U utorak 17. aprila sa početkom u 19:30 sati, u okviru programa Modul memorije 2018. Internacionalnog teatarskog festivala MESS na sceni NPS, glumački ansambl HNK Split, izvest će dramu Predraga Lucića “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad”. Režiser predstave je Dino Mustafić.

Komediju „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“ autora Almira Imširevića, rađenu prema motivima drame Juroslava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca najsmješnijih pozorišnih hitova Admira Glamočaka, pogledajte u dva termina koja vam nudimo; u srijedu, 18. i 25. aprila 2018. godine. Oba izvođenja počinju 19:30 sati.

U četvrtak, 19. 4. 2018. godine ansambl i solisti baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirgovati Dario Vučić, izvest će baletnu predstavu „Pepeljuga“ u koreografiji i režiji Vaslij Medvedeva.

U subotu, 21. aprila u 19:30 sati, pogledajte dramu „Otkrivanje žene“ autora Harisa Pašovića. Predstava je nastala u koporodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra.

Završnica mjeseca aprila donosi nam sjajnu dramsku predstavu rađenu prema tekstu Ljubice Ostojić „Sve se nekako preživi osim smrti“ u režiji Dine Mustafića. Predstava će biti izvedena u subotu, 28. 4. 2018. godine u 19:30 sati.

Rezervacije ulaznice možete izvršiti na www.nps.ba

 

Narodno pozorište Sarajevo
Vaše mjesto susreta!