Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

BELMA ČEČO BAKRAČ, koreografkinja

Kao profesionalni baletni igrač angažovana u Narodnom pozorištu Sarajevo 1998. godine, gdje je od 2001. u zvanju soliste Baleta. Ostvarila zapažene vodeće uloge u mnogim baletskim projektima: Carmen, Bolero, Slike s izložbe, Dom Bernarde Albe, U vremenu, Dubrovački kantuni, Pulcinella, Jabuka, Appassionato, Giselle, Katarina, bosanska kraljica, Of-of, Simha, Les Sylphides, Paquita, Labudovo jezero, Izložba slika, Palčica, Pepeljuga, Plavo, Romeo i Julija, Dama s kamelijama, Mare Nostrum… Nastupala i u Kamernom teatru 55, Pozorištu mladih Sarajevo, Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, Narodnom pozorištu Tuzla.

Kao koreograf i saradnik na scenskom pokretu dala je značajan doprinos u realizaciji projekata: Igraj do kraja (kratki igrani film), Srebrenički inferno (oratorij, NPS), Umišljeni bolesnik (drama, BNP Zenica), Grad od snova 2000 (drama, Narodno pozorište Tuzla), Bosanski kralj (drama, BKC Tuzla), Sarajevo Waterdance (BKC, Sarajevo), Aladin (predstava za djecu, Pozorište mladih Sarajevo), Omer i Merima (balet, NPS).

Dobitnica je Nagrade Ginestra d’Oro za poseban doprinos razvoju i očuvanju baletske umjetnosti tokom rata u opkoljenom Sarajevu (Rim, 2002) i Nagrade za najbolju koreografiju na IV festivalu bisanskohercegovačke drame u Zenici (2005) za predstavu Srebrenički inferno autora Đele Jusića, Džamludina Latića i Tanje Oručević.

Završila Srednju muzičku i baletsku školu u Sarajevu, Odsjek za klasični balet (1999), u klasi profesorice Bahrije Bihorac. Tehnike modernog baletskog izričaja usvajala je u Beču, a koreografiju usavršavala u Laban centru u Londonu. Na sarajevskom Univerzitetu magistrirala je na temu “Odnosi s javnošću bosanskohercegovačkih pozorišta“.

Bila je vršilac dužnosti direktora Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo od 2015. do 2019. godine.