Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

U okviru Mostarskog proljeća 2018. izveden balet “Alisa u zemlji čuda”

U okviru Mostarskog proljeća 2018. izveden balet “Alisa u zemlji čuda”

Solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo,  24. aprila u okviru jubilarnog 20. izdanja Dana Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2018., pred tamošnjom publikom u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru,   izveli su baletnu predstavu  “Alisa u zemlji čuda”, čiju je koreografiju i režiju  osmislio Aleksandar Ilić.

Glavu ulogu Alisa pred mostarskom publikom utjelovila je Ana Kuzmanović.

Naslov ‘Alisa u zemlji čuda’ obećava čudesno putovanje kroz snove, dopuštajući nam da se prepustimo mašti u neobičnom svijetu u kojem vlada zakon iracionalnog, gdje možemo doživjeti događaje u kojima iskušavamo svoje želje, stremljenja i prevazilazimo prepreke.

Lewis Carroll je čudesnom moći svoje mašte, humorom, izvrnutom naopačke logikom postavio jednačinu: da li je 2 plus 2 uvijek i nepobitno 4.

Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac, zna da ni u šta ne treba sumnjati nepogovorno jer u matematičkoj teoriji 2 plus 2 ne moraju uvijek biti 4, kao što se dvije paralelne prave susreću i sijeku negdje u beskraju. Vjerujte i snovi i java nekad i negdje susreću se i spoje.

Vjerujte u snove, maštajte, a prije svega živite, to je skrivena ideja ove igrarije za djecu i odrasle.