Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Balkanski špijun u Sarajevu

Balkanski špijun u Sarajevu

 

Dušan Kovačević
BALKANSKI ŠPIJUN U SARAJEVU

Režija i adaptacija: Sulejman Kupusović
Scenograf i kostimograf: Marijela Margeta-Hašimbegović
Inspicijent: Mustafa Zrnić
Sufler: Esmeralda Abdijević

 

LICA/CAST

SABAHUDIN ČVOROVIĆ – Izudin Bajrović
DANICA ČVOROVIĆ, žena njegova – Ejla Bavčić
SALEM ŽORŽ TREBO, podstanar – Aldin Omerović
SANJA, kćerka Sabahudinova – Mona Muratović
BUDŽONI,brat Sabahudinov – Milan Pavlović

 

NAGRADE:

MOSTARSKA LISKA“ 2012 , MOSTAR 21. 4. 2012.

*Najbolji glumac Izudin Bajrović dobitnik Velike liske i Male liske

16.DOBOJ FESTIVAL 3. 6. 2015.

*Nagrada za najbolju mušku ulogu Sabahudina Čvorovića Izudinu Bajroviću

MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA SKOPLJE, MAK. FESTIVAL GOLA MESEČINA  21. 6. 2016.

*Najbolja režija S.Kupusović

*Najbolja ženska uloga Ejla Bavčić-Tarakčija

Dušan Kovačević

dramski pisac
(Mrđenovac kod Šapca, 1948)

Živi i radi kao profesionalni pisac u Beogradu.  Diplomirao 1973. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, Odsjek dramaturgija.Radio kao dramaturg na TV Beograd, docent na FDU, ambasador SCG u Portugalu. Član je Udruženja književnika Srbije i dopisni član SANU. Od 1998. godine direktor je Zvezdara teatra u Beogradu. Kovačevićeve drame prevedene su na veliki broj jezika i izvođene u pozorištima Evrope, SAD, Kanade, a samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano je preko 2500 predstava režiranih prema njegovim tekstovima.
Osim za pozorište, piše za televiziju, radio i film, a autor je i romana Bila jednom jedna zemlja i Meda peva bluz. Bavi se pozorišnom i filmskom režijom.


Drame: Maratonci trče počasni krugRadovan Treći (1973), Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću (1976), Proleće u januaruSvemirski zmaj (1977), Limunacija na selu (1978), Sabirni centar (1982), Balkanski špijun (1983), Sveti Georgije ubiva aždahu (1986), Klaustrofobična komedija (1987), Profesionalac (1990), Urnebesna tragedija (1991), Lari Tompson-tragedija jedne mladosti (1996), Kontejner sa pet zvezdica (1999), Doktor Šuster (2001), 20 srpskih podela (Srba na Srbe)(2008), Generalna proba samoubistva (2010), Život u tesnim cipelama (2011), Reinkarnacija (2011). 


Filmovi za koje je napisao scenario: Povratak lopova (TV), Dvosobna kafana (TV), Zvezdana prašina (TV), BeštijeČardak ni na nebu ni na zemlji (serija), Ko to tamo pevaPoseban tretman,  Maratonci trče počasni krugPismo-glavaBalkanski špijunSveti Georgije ubiva aždahu (TV), Sabirni centarProfesionalac (TV), Klaustrofobična komedija (TV), Drugi život gospodina KreinsaUrnebesna tragedijaPodzemljeBila jednom jedna zemlja (serija), ProfesionalacSveti Georgije ubiva aždahu.


Mnogo puta nagrađivan: četiri Sterijine nagrade, dvije nagrade Branko Ćopić, nagrada Joakim VujićMiloš CrnjanskiMarin DržićOktobarske nagrade grada Beograda, kao i dvije Zlatne arene. Prvi je dobitnik Nagrade Zoran Radmilović za životno djelo, koja se ove godine dodjeljuje u okviru pozorišnog festivala Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru.Takođe je dobitnik i mnogih međunarodnih nagrada, između ostalog i dva Grand Prixa za scenarija filmova Balkanski špijun i Profesionalac na Filmskom festivalu u Montrealu, Nagrade međunarodnog žirija kritike za najbolji film – FIPRESCI, u Monteralu za Profesionalca, Nagrade za najbolji scenario i najbolji film na Međunarodnom festivalu u Vijareggiu, takođe za Profesionalca(scenario za Profesionalca bio je nominovan među 6 najboljih evropskih scenarija za 2003. od strane EFA – Evropske Filmske Akademije u Berlinu), Čaplinove nagrade u Veveyu za film Ko to tamo peva, Prve nagrade na TV festivalu u Cannesu, Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu za Podzemlje, zatim nagrada filmskih festivala u Valenciji, Marseilleu, Beču, u Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i drugim. Film Ko to tamo peva proglašen je za najbolji film jugoslovenske kinematografije nastao od 1945-1995.


Adaptacija njegove drame Balkanski špijun prvo je izvođenje jednog Kovačevićevog teksta na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sulejman Kupusović

pozorišni reditelj
Diplomirao pozorišnu, filmsku, tv. i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Režirao u teatrima širom bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj. Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.

Na televiziji je realizirao desetak tv. drama, nekoliko serija (TaleTeversenove bajke…) i veliki broj dokumentarnih i muzičkih programa. Specijalizirao teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. 

Značajne rediteljske postavke u Narodnom pozorištu Sarajevo: Kralj LearPropercijeBjesniloBraća KaramazoviVeliki vezirHrvatski faustJugoslovenska antitezaDuplo dnoGamlletRoman o LondonuHasanaginicaProsjačka operaMajkaKidaj od svoje ženeDerviš i smrtHankaTvrđava, Legenda o Ali-paši, Balada o Omeru i MerimiHamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna, te operni projekti HasanaginicaNabucco u SarajevuLa Boheme

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.