Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Bliži se premijera drame „Kralj Lear“

Bliži se premijera drame „Kralj Lear“

Uskoro na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo Shakespearov “Kralj Lear”

Veliki mag teatra, uvaženi i ugledni slovenački reditelj Diego de Brea, U Narodnom pozorištu Sarajevo će postaviti jedno od najljepših djela svjetske klasične literature Shakespeareovog „Kralja Leara“. Premijera predstave je planirana za subotu,  28. oktobra 2017. godine čijom izvedbom će ujedno Drama NPS otvoriti novu umjetničku sezonu 2017/18. Uloga Kralja Leara povjerena je prvaku Drame NPS, Izudinu Bajroviću.

Predstava će biti realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS, uz podršku Britanske ambasade , koje je ujedno i partner projekta. Prva repriza planirana je za ponedjeljak,30. 10. 2017. u 19:30 sati.

Saradnja sa Britanskom ambasadom Sarajevo ostvaruje se u okviru britanske kampanje CULTURE IS GREAT.

Putem ove globalne kampanje, Britanija predstavlja ono najbolje što ima da ponudi kako bi inspirisala i podstakla ljude iz cijelog svijeta da posjete Ujedinjeno Kraljevstvo, nastave studij na nekom od njenih prestižnih univerziteta, investiraju ili pokrenu poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Culture is GREAT” je jedan od ogranaka ove kampanje kojim se nastoji približiti britanska kultura – kako stare, već dobro poznate vrijednosti poput Šekspira, tako i nove, možda manje poznate, poput Irvine Welsha i Danny Boylea.

Kroz ovu saradnju, predstavljena je i škola drame Helen O’Grady Dramska akademija Sarajevo koja radi po britanskoj franšizi i akreditovana je u Evropskoj uniji. Ova škola glume na engleskom jeziku namjenjena je za djecu od 4 do 18 godina.