Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Decembarski repertoar u znaku premijere baletne predstave „Žetva“

Decembarski repertoar u znaku premijere baletne predstave „Žetva“

Decembarski repertoar u znaku premijere baletne predstave „Žetva“

Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa obilježavanjem stogodišnjice rada i postojanja. Nakon što su u oktobru i novembru upriličena premijerna izvođenja dramske predstave „Protekcija“ i operne predstave „Prodana nevjesta“, decembar je rezervisan za baletnu premijeru „Žetva“.

Godine 1946., paralelno sa Operom, osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, no pravi početak postojanja sarajevskog Baleta označila je predstava Žetva, prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tada djelovao u sarajevskoj operi, i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.
Kako je ovo godina velikog jubileja – 100 godina rada i postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo, i 70. godišnjicu Baleta slavimo ove godine i to, simbolično, premijernim izvođenjem baleta „Žetva“. Koreografiju potpisuje Edina Papo, a dirigentica je Samra Gulamović.
Prva premijera planirana je za utorak, 28. decembar u 19.30 sati, a druga u srijedu, 29. decembra u istom terminu.
Osim 70. godišnjice Baleta, obilježiti ćemo i 70 godina rada i postojanja našeg poslovnog partnera, kompanije Bosnalijek čiju podršku uživamo kroz sve naše aktivnosti.

Detaljnije informacije o decembarskom repertoaru su na linku.