Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Drame, opera i balet na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Drame, opera i balet na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Drame, opera i balet na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
U narednom periodu na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu svi posjetioci moći će pogledati predstave “Dogville” i “Balkanski špijun”, potom balet “Ples s Mozartom”, ali i operu “Hasanaginica”.

Dramsku predstavu “Dogville”, rađenu prema tekstu Larsa von Triera za koju je scensku adaptaciju teksta uradio Christian Lollike, dramaturgiju potpisala Vedrana Božinović, u režiji Lajle Kaikčije, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo možete pogledati u srijedu, 15. januara u 19:30 sati.

U predstavi igraju Amra Kapidžić, Kemal Rizvanović, Ejla Bavčić, Sanela Pepljak, Merima Lepić-Redžepović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Slaven Vidak i Mak Čengić.

U četvrtak, 16. januara u 19:30 sati, svi ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u baletu “Ples s Mozartom” na muziku W. A. Mozarata, za koji je koregrafiju i režiju potpisala Nermina Damian.

Ne propusitite ovaj raskošni balet i vrsnu igru ansambla Baleta NPS koji ćevas voditi kroz historiju igre.

U petak s početkom u 19:30 sati naši građani bit će u prilici pogledati i višestruko nagrađivanu komediju Dušana Kovčevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

U predstavi igraju Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Milan Pavlović, Merima Lepić-Redžepović i Aldin Omerović.

Krug se zatvara u subotu, 18. januara u 19:30 sati, kada nas očekuje operna predstava “Hasanaginica” koja nikoga neće ostviti ravnodušnim. Hasanaginica je nastala i služila kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine, a od tada predstavlja jedan od glavnih naslova na repertoaru Narodnog pozorišta.

Kompozitor Hasanaginice Asim Horozić je ovu veličanstvenu operu skladao prema libretu Nijaza Alispahića, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.