Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Drame, opera i balet na sceni NPS

Drame, opera i balet na sceni NPS

BOGAT PROGRAM U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO

 

U ponedjeljak 10. februara sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena komedija „Buba u uhu“ u režiji Admira Glamočaka.

“Buba u uhu” jedan je od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove duhovite, otkačene i virtuozno napisane tekstove obožava publika u cijelom svijetu. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.

U predstavi igraju: Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Snežana Bogičević, Izudin Bajrović, Emina Muftić, Senad Bašić, Alen Muratović, Tatjana Šojić, Merima Lepić-Redžepović, Riad Ljutović, Vedran Đekić.

Posjetite Narodno pozorište Sarajevo, u utorak, 11. 2. 2020. godine u 19:30 sati, i prepustite se užitku koji će vam priuštiti solisti i hor Opere NPS, uz gostujuće soliste i pratnju Sarajevske filharmonije izvodeći veličanstvenu operu Giuseppea Verdija „Don Carlo u režiji Gorana Golovka gosta iz Hrvatske. Dirigent predstave je maestro Ivo Lipanović. Opera “Don Carlo” će biti izvedena u sklopu Međunarodnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2020”.

Riječ režisera

“Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog”, kaže Meša Selimović. Postaviti operu Don Carlo u Sarajevu velika je čast i odgovorost, budući da govori o vojnoj i političkoj opresiji koja svojim složenim i nemilosrdnim mehanizmima melje naše emocionalne sklopove, a Sarajevo je grad preko čijih se leđa lome svi politički interesi i konflikti poznatog nam svijeta. “Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa”, na drugom mjestu govori velikan bosanskohercegovačke književosti, i pomaže nam artikulirati ovu složenu operu talijanske glazbe i francuskog libreta, smještenu u španjolsko “zlatno doba”, kao plemenito nastojanje da progovorimo o svome pravu na ljudskost i ljubav u današnjem kaotičnom vremenu i na ovome prostoru. I hvala mu na tome.

“Život naroda je glad, krv, bijeda, mučno tavorenje na svojoj zemlji, i glupo umiranje na tuđoj. A velikaši će se vratiti kući, svi, da pričaju o slavi, i da preživjelima piju krv”, bolna je istina koja se ponavlja. I neka mi nitko ne zamjeri na citiranju pisca koji je uvelike odredio moja ljudska i profesionalna uvjerenja. Završit ću s još jednom njegovom i našom velikom istinom: “Život je širi od svakog propisa. Moral je zamisao, a život je ono što biva. Kako da ga uklopimo u zamisao, a da ga ne oštetimo? Više je štete naneseno životu zbog sprečavanja grijeha nego zbog grijeha.
Onda da živimo u grijehu? Ne. Ali ni zabrane ništa ne pomažu. Stvaraju licemjerje i duhovne bogalje.”

Goran Golovko

 

U četvrtak, 13. 2. 2020. godine u 19:30 sati, predstavu „Leptir“ u režiji Emira Kapetanovića, prema tekstu Aleksandra Radunovića, možete pogledati na maloj sceni EN FACE.

Ovo će biti dvadeseto izvođenje predstave “Leptir”.

Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije.“

Broj mjesta je ograničen s toga vas pozivmo da na vrijeme obezbijedite svoje ulaznice!

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija i Sanela Pepeljak.

U petak, 14. februara sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izveden balet “Omer i Merima” u režiji i koreografiji Belme Čečo–Bakrač na muziku Đele Jusića po libretu Gradimira Gojera.

U predstavi sudjeluju solisti i ansambl Baleta NPS, uz našeg gosta iz Beograda Milana Rusa koji će utjeloviti ulogu Omera, hor Opere NPS, učenici Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ i Srednje baletne škola Sarajevo, Sarajevska filharmonija kojom će dirgovati Aida Jažić.

Velika i nezaboravna ljubav dvoje mladih opisana u baladi „Omer i Merima“ bila je najveća inspiracija za kreiranje ove baletne predstave. Po prvi put na našoj baletnoj sceni donosimo jednu od najpoznatijih i najljepših bosanskohercegovačkih lirskih pjesama koja zasigurno spada u sam vrh najznačajnijih djela naše narodne poezije. Priča je to o čežnji, nadi i očekivanju nikada ispunjenog sna. Balada „Omer i Merima“ kao dragulj naše kulturne baštine sinonim je jednog vremena, ali i metafora jedne univerzalne i svevremene ljubavi.

U režijskoj i koreografskoj koncepciji izazov je bio oživjeti bosansku čaršiju s kraja 18. stoljeća i udahnuti scenski život senzualnim likovima ove predstave. Običaji, tradicija, nepisana pravila koja u društvu određuju i uređuju sistem vrijednosti u suprotnosti su sa emocijama i htijenjima glavnih likova u predstavi „Omer i Merima“. „Gdje je kompromis i da li ga uopšte ima?“, pitanje je koje postavlja predstava. Intriga, nagovještaj i slutnja osnovne su odrednice dramaturgije priče koja kroz bujice košmara i neostvarenih želja nosi likove. U tom kontekstu inspirativne su za baletno uprizorenje emocije Omera i Merime, jer se kroz ples i pokret možda ponajbolje mogu donijeti njihovi najtananiji osjećaji.

U subotu, 15. februara 2020. godine u 19:30 sati, bit će izvedena dramska predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti” rađena prema tekstu Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića.

Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe. Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze…Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

U predstavi igraju: Ejla Bavčić, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović, Vedran Đekić, muzičar Kenan Kojić, članovi baletnog ansambla NPS Hariz Šabanović I Jasenko Matković, članovi hora Opere NPS.

 

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti na www.nps.ba ili putem blagajne koja radi u terminima od 9:00-11:30 sati i od 15:30-19:30 sati.