Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Dramska predstava „Kralj Lear“ na 27. pozorišnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“

Dramska predstava „Kralj Lear“ na 27. pozorišnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“

Dramska predstava „Kralj Lear“ na 27. pozorišnom festivalu „Dani Zorana Radmilovića“

U petak, 19. oktobra 2018. godine u 20:00 sati, u okviru 27. pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru, bit će izveden Šekspirov komad „Kralj Lear“ u režiji Diega de Bree. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

ralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

Publika u Zaječaru će uz prvaka Drame NPS, Izudina Bajrovića koji će utjeloviti ulogu Kralja Leara, imati priliku uživati u vrsnoj igri Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elme Juković.

Festival posvećen glumcu svečano je otvoren 14. oktobra i trajat će do 22. 10. 2018.
U noći otvaranja festivala nastupio je ansambl Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ sa premijernom predstavom „Audijencija/Vernisaž“ Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića.
Pored naše predstave „Kralj Lear“, u takmičarskom dijelu programa će se naći:

Satiričko kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba sa predstavom „Ustav Republike Hrvatske“ prema tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića, „Atelje 212“ iz Beograda sa predstavom „Noćna straža“ Fedora Šelija u režiji Borisa Liješevića, Narodno pozorište “Ivan Vazov“ iz Sofije sa predstavom „Krivac“ Dimitra Dimova, predstava beogradskog „Zvezdara teatra“ „Korešpodencija“ Borislava Pekića, „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke sa predstavom „Naši dani“ po tekstu Željka Stjepanovića.
Dodjela nagrada planirana je 22. oktobra kada će u čast nagrađenih biti upriličen prigodan program.