Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Dramska predstava „Leptir“ i opera „La Traviata“ na sceni NPS

Dramska predstava „Leptir“ i opera „La Traviata“ na sceni NPS

DRAMSKA PREDSTAVA „LEPTIR“ I OPERA „LA TRAVIATA“ NA SCENI NPS

U ponedjeljak, 27. januara, u 19:30 sati na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo EN FACE bit će izvedena dramska predstava “Leptir” rađena po tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji Emira Kapetanovića.

U predstavi igraju: Aleksandar Seksan, Ermin Sijmija i Sanela Pepeljak.

U utorak, 28. 1. 2020. godine svim ljubiteljima operne umjetnosti Narodno pozorište Sarajevo će prirediti izvedbu opere “La Traviata” Giuseppea Verdija u režiji Ogniana Draganoffa, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, uz pratnju Sarajevske filharmonije. U predstavi učestvuju  hor i solisti Opere NPS i Balet NPS. Početak predstave je u 19:30 sati.

Travijata je opera u tri čina Giuseppea Verdija. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandra Dumasa mlađeg koju je ovaj sam priredio prema svojem romanu „Dama s kamelijama“ (1852.). Verdijeva je opera praizvedena 6. marta 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.

Travijata je intimističko Verdijevo djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori da su društvene razlike koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta licemjerne, u konačnici da je srce važno, da na koncu trijumfira ljubav.