Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Protekcija” apsolutni pobjednik međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”

Dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Protekcija” apsolutni pobjednik međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”

DRAMSKA PREDSTAVA NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO PROTEKCIJA APSOLUTNI POBJEDNIK MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOMEDIJE MOSTARSKA LISKA

 

Velika liska / Grand Prix Festivala za najbolju predstavu dodjeljena je Narodnom pozorištu Sarajevo za predstavu PROTEKCIJA.

Radikalnom adaptacijom čuvenog Nušićevog komada, koja se oslanja na aktuelizaciju današnjih društvenih fenomena brzog bogaćenja i tajkunizacije, pokazuje se da je medijska manipulacija u sprezi sa kriminalizacijom kompletnih elita postala ključ da se obesmisle moguće društvene promjene. Predstava uspješno banalizuje svaku mogućnost društvene konsolidacije, signalizirajući da je koncept građanskog društva doživio sunovrat. Uz to, predstavu krasi i mudra i bogata glumačka igra koja nosi unison pozorišni žanr u kojem se smijemo, iako nam se već odavno plače.

Plaketa AHMET OBRADOVIĆ za najbolju režiju dodjeljena je Kokanu Mladenoviću za komad PROTEKCIJA Narodnog pozorišta Sarajevo.

Jedan od najprominentnijih reditelja današnjice dokazuje se širom regiona kao uvijek spreman i dovoljno motivisan stvaralac da odgovori na društvenu zbilju. U komadu “Protekcija” ta zbilja je toliko neozbiljna, da u sopstvenom besimslu i banalnosti postaje temeljita i nepromjenljiva. Mladenović nam ne otkriva algoritam takve društvene rapsodije, već nam sugeriše da će naše svako davanje smisla borbi, promjeni i društvenom angažmanu doživjeti brodolom. Onako kako nam glumci, te karnevalske moralne i socijalne spodobe, sve vrijeme šapuću, pjevuše i dociraju ono što unaprijed o našem društvu znamo, tako nas reditelj kontrapunktom jednog jedinog mislećeg bića na sceni unaprijed upozorava da smo potpuni tranzicijski gubitnici.

Velika liska za mladog glumca dodjeljena je Dini Bajroviću za ulogu Svetislava u predstavi PROTEKCIJA Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kako propozicije festivala dozvoljavaju da se dodijeli i jedna nagrada u kategoriji po sopstvenom nahođenju, to je žiri dodjeljuje ovom mladom stvaraocu za nadahnutu i psihološki opravdanu glumačku igru u kojoj dotični savladava svoj zanat koristeći se bogatim sredstvima, uz to razumijevajući značaj teatra u savremenom društvenom miljeu. Iako njegov lik doživljava slom, čini nam se da nas Dino svojom spoljašnjom, a pogotovo unutrašnjom snagom, u jednom momentu zaista može dignuti na revolt. Uloga Svetislava pokazatelj je zrelosti i glumačke osviještenosti koju ovaj glumac emanira.

Nagrade za Narodno pozorište je preuzeo prvak Drame i glumac iz predstave PROTEKCIJA Mirvad Kurić. Na dodjeli nagrada bio je i Dino Bajrović gdje mu je uručeno priznanje za najboljeg mladog glumca.

Predstava je dobila i nagradu za najbolju predstavu od strane žirija medija.