Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” u petak i u subotu na Maloj sceni “Stolaboratorija”

Dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” u petak i u subotu na Maloj sceni “Stolaboratorija”

KULTURA NA ULICE! – DRAMSKA PREDSTAVA UMJETNIK U GLADOVANJU  U PETAK I U SUBOTU NA MALOJ SCENI STOLABORATORIJA NPS

Predstava će biti izvedena u Stolariji NPS (Terezije bb)

Dramska predstava „Umjetnik u gladovanju“ rađena prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, u režijskoj postavci Alena Šimića, bit će izvedena na Maloj sceni „Stolaboratorija“ u Stolariji NPS (Terezije bb), u petak i u subotu 3. i 4. juna 2022. godine u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

„Sve što nas okružuje je prelijepo i u svemu se može pronaći značenje i smisao. Razgovor, istinski razgovor sagovornika koji su prisutni da slušaju jedni druge, predstavlja jedan od temelja na kojima počiva zdravo postojanje. Prvu probu smo počeli sa ovim stavom, predstavu smo završili drugačiji, promijenjeni.

Ova autorska predstava je svojevrsni razgovor grupe mladih ljudi punih života i želje za radom, za pričom sa mrtvim autorom koji odbija da učestvuje u dijalogu. Kafka u svojim djelima nikada ne daje odgovore, njega ne zanima dijalog sa svojim zamišljenim čitaocem. Ovo trenje je prvo proizvelo frustraciju, nakon koje se stvorila magija. Doslovna magija.

Kao kolektiv istražili smo vezu između nas, naših privatnih života, opažanja koja imamo o poslu kojim se bavimo i okruženju u kojem bivamo, sa enigmatičnim, turobnim i zatvorenim Kafkom. Polazište je bila pripovijetka Umjetnik u gladovanju, a razvilo se u nešto šire.“ (Alen Šimić i Benjamin Hasić)

Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović-Indigo, dok je scenografksa i kostimografska rješenja uradila Sabina Trnka.

Dramska predstava „Umjetnik u gladovanju“ bit će izvedena u sklopu programa Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice!“, koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i Lutrijom BiH.

 

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba ili putem emaila: boxoffice.nps@gmail.com.
Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.