Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Dvodnevno gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu uspješno završeno izvođenjem baleta „Žetva“

Dvodnevno gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu uspješno završeno izvođenjem baleta „Žetva“

DVODNEVNO GOSTOVANJE U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU USPJEŠNO ZAVRŠENO IZVOĐENJEM BALETA ŽETVA

U ponedjeljak, 21. februara, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu izvedena je baletna predstava „Žetva” kompozitora Borisa Papandopula, u koreografiji i režiji Edine Papo.

Početak postojanja sarajevskog Baleta označila je “Žetva”, prvi balet koji su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Publika Narodnog pozorišta u Beogradu aplauzima i ovacijama nagradila je izvrsnost ansambla baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Balet „Žetva“ prvi je jugoslovenski domaći balet, a Narodno pozorište Sarajevo je vraćanjem ovog baleta na scenu, doprinijelo je očuvanju ovog umjetničkog djela. Podsjećamo da do izvođenja povodom stogodišnjice rada i postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo,  nije bio zabilježen zvučni zapis kompozicije Papandopula, a uz maestru Samru Gulamović koja je pročitala partiture i uz orkesatar Sarajevske filharmonije, udahnut je novi život ovom značajnom komadu.

Dan prije, u nedjelju 20. februara, ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo poklonio se pred beogradskom publikom nakon izvođenja dramske predstave „To nikad nigdje nije bilo“, a reakcije publike bile su jako emotivne.

Emotivnim i katarzičnim iskustvom ovo gostovanje opisuje i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić, dodajući da je u vremenu kada se podižu administrativne, političke i druge barijere, treba insistirati na umjetničoj i kulturnoj diplomatiji.

Osim izvođenja drame i baleta, gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu prati i izložba „Theatrum memoriae“ autora Igora Vučka nastala povodom obilježavanja 100. godišnjice postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo.