Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Elzabeta Bam

Elzabeta Bam

 

Danil Harms
ELIZABETA BAM
komedija
adaptacija i režija: Aleš Kurt
režiser Aleš Kurt, k. g.
adaptacija i režija Aleš Kurt, k. g.
scenografija & light design Osman Arslanagić, k. g.
kostimografija Neira Sinanbašić, k. g.
muzika i zvučni efekti Zlatan Božuta, k. g.
asistentica režije Džejna Avdić, k. g.
psiho-fizička priprema Darko Trajković, k. g.
inspicijent NIhad Kapić
lektor Mirela Latić
suflerka Esmeralda Abdijević

Premijera: 2. 4. 2016.

 

LICA/CAST

ELIZABETA BAM  – Darja Badnjević
IVAN IVANOVIČ – Aldin Omerović
PETAR NIKOLAJEVIČ – Vedran Đekić
MAMICA – Mediha Musliović
TATICA – Kemal Čebo
DVOJNICA – Vedrana Božinović
BAS / SIROMAŠAK – Leo Šarić
MARINA – Elma Juković
JELISAVETA – Merima Lepić – Redžepović

 

ALEŠ KURT, reditelj

Pozorišni i filmski reditelj i scenarista. Diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, Odsjek filmske i tv. režije. Bio je gostujući student Francuske filmske škole FEMIS u Parizu. Režirao za tv, film i teatar. Važnije predstave: Stop mašina, A. Kurt po D. Harmsu, MESS – BNPZ; Kad bi ovo bila predstava, A. Imširević, Pozorište mladih; Orlando furioso, Edoardo Sanguineti, NPS; Circus Inferno, Almir Imširević, Theatre de Vidy, Lausane; Mjera za mjeru, W. Shakespeare, NPS; Poljska konjica, M. Vešović, Kamerni teatar 55; Obućari, Wytkaci, Kamerni teatar 55; Bog, Rat, i ostalo, J. C. Grunberg, SARTR; Koncert ptica, Dž. Karahasan, Kamerni teatar 55; Teferič, D. Sušić, Kamerni teatar 55. Sa grupom umjetnika osnovao Aparat Teatar, kompanjiju koja istražuje nove teatarske forme. Inicijator prvog Festivala ulične umjetnosti u Sarajevu – FUU. Član Francuskog Udruženja dramskih autora i
tora, od 1996. godine.

 

RIJEČ REDITELJA

Dugo sam razmišljao šta da napišem za afišu pozorišne predstave Elizabeta Bam čija premijera se treba desiti 2. aprila 2016. u Narodnom pozorištu Sarajevo, pa sam pomislio da ako budem i dalje razmišljao predstava će se odigrati, a ništa neće biti napisano u afiši, zato je bolje da pročitamo šta je napisano o prvom izvođenju ove predstave.

“Elizabetu Bam Harms je napisao, po zadatku pozorišne sekcije OBERIU-a. Predstava je pripremana tokom decembra 1927. godine, a pred gledaocima igrana u Staljingradu, 24. januara 1928. godine, na večeri OBERIU-a, neformalne umjetničke grupe kojoj je pripadao i Harms. U Elizabeti Bam je bilo mnogo muzike. Izvodile su se uvertire, serenade, romanse. Glumci su stupali u dijalog sa instrumentima. Zvonila su zvona i lupali bubnjevi. Zvukovnoj paleti predstave doprinijeli su I borba sa mačevima, škripa vratima, pomicanje kulisa, testerisanje panja, cijepanje drva.” Pa slične stvari se dešavaju i u ovoj predstavi koja će se igrati 2. Aprila 2016. u Narodnom pozorištu Sarajevo. Moram dodati da se u našoj predstavi lupa i tanjirima što dodatno pojačava dobar utisak.