Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

RASPRODANA PREDSTAVA – Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca

February 13, 2018 @ 10:30 - 11:00


čarolija za djecu
ČUDOVIŠTE IZ POZORIŠTA I
LUTKAROVA DJECA
/prema ideji Riada Ljutovića „Čudovište iz pozorišta“ i „Lutkar i njegova djeca“ Fahrudina Kučuka/
režija: Riad Ljutović
inspicijent: Nihad Kapić
ansambl Drame, Opere i Baleta NPS
koprodukcija: Narodno pozorište Sarajevo i Udruženje Fani
FOAJE NPS

režija, kostim, izbor muzike, scenografija, koreografija: Riad Ljutović
dramatizacija: Džejna Avdić

LICA/CAST

AMINA BEGOVIĆ…………..ČUDOVIŠTE
SVIJETLIŠA

ARMIN OMEROVIĆ………..MARO
TANE

MONA MURATOVIĆ……….DRAMATIKA
BRIŽNA

ZULEJHA KEČO………………BALERINA
VILA ČAROBNICA

ILIŠ BEČEI……………………..OPERKO

RIJEČ REDATELJA

Kao osnova za stvaranje ovog pozorišnog komada za djecu poslužila je komedija dell’arte. Glumci svojom lepršavom igrom i uz pomoć improvizacije kreiraju predstavu prilagođenu djeci, dodajući na osnovnu priču i svoj tekst. Tako smo iz improvizacije dobili konačan izgled i atmosferu predstave Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca.

Dječije predstave imaju mnogostruko značenje, ona pridonose razvijanju govorne kulture, obogaćivanju riječnika kod djece. Obogaćuju dječiji govor lijepim izrazima i predodžbama. One djeluju na misaone sposobnosti djece razvijanje različitih osobina ličnosti i razvijanju estetskog ukusa .

LUTKAR I NJEGOVA DJECA

Priča Lutkar i njegova djeca nastala je kao sjećanje na našeg barda lutkarstva, Antu Hrkača, koji, nažalost, nije s nama i sa svojom najmlađom publikom, već nekoliko godina. Njegova posvećenost tim malim drvenim i krpenim bićima, kojima je poklonio svoj glas i oživio ih svojom rediteljskom čarolijom, inspirirala me je da njemu, tom tihom čovjeku i sjajnom lutkaru, poklonim ovu priču. On je zaslužan što sam se i sam još kao dijete zaljubio u magični svijet lutkarskog teatra i dan-danas ostao u duši zaigran kao dijete i ovisan o svemu što ta magija donosi.Sretan sam što Narodno pozorište Sarajevo i produkcija Fani na ovaj način slave ljepotu teatra za djecu i odužuju se velikom maestru, lutkaru Anti Hrkaču.

Fahrudin Kučuk, književnik

RIAD LJUTOVIĆ, reditelj i autor

Rođen je u Sarajevu. Završio Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju scenskih umjetnosti, Odsjek gluma, te Baletni studio u klasi Zlatka Mikulića. Igrao u predstavama Zid, Alifakovac, Glembajevi, Soba, Tvrđava, Marija Terezija…Prvi profesionalni angažman imao je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Kao glumac u stalnom je angažmanu Drame NPS. Djeluje i kao saradnik u oblasti koreografije i scenskog pokreta.
Njegov prvi autorski projekt na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo je predstava Pomračenje. Režirao je i predstave Moje drugo ja, mjuzikl Annie i dječiju predstavu Tajna zlatnog sunca.

FAHRUDIN KUČUK, književnik

Fahrudin Kučuk je književnik za djecu koji je objavio devet romana, nekoliko slikovnica, abecedara, pripovijetki kao i par dramskih tekstova koji su postavljeni u pozorištima za djecu i mlade.Knjiga o bosanskom Djedu Mrazu Dedo Hambo i mačak Bimbo nagrađena je na Sajmu knjiga i učila u Sarajevu, 2009. godine, a roman Edo u crtanom filmu na Konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo, 2011. godine.

Njegove priče objavljene su u godišnjem izboru za najbolje dječije priče Stazama djetinjstva, Planjax, Veliki odmor i Vilenjakovo pero, dok su romani Patuljak Dado iz Popova gaja, Čudni gosti i Mračno kraljevstvo prevedeni na engleski jezik. Fahrudin Kučuk je predsjednik Udruženja za promociju kulture FANI Sarajevo koje uspješno vodi Festival dječije umjetnosti FEDU na kojem se promovira umjetničko stvaralaštvo za djecu i mlade u BiH i regiji.Kučuk je i ovogodišnji bosanskohercegovački predstavnik za najveću svjetsku nagradu u oblasti književnosti za djecu Astrid Lindgren. Živi i radi u Sarajevu kao slobodni umjetnik. Član je Društva pisaca BiH.

DŽEJNA AVDIĆ, dramaturginja

Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca je pozorišna predstava za djecu nastala prema pričama Čudovište iz pozorišta Rijada Ljutovića i Lutkar i njegova djeca Fahrudina Kučuka. Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

“Šta su to djeca”

Djeca su kule u pijesku ?
Ne!
Djeca su pčele u vrijesku ?
Ne!
Djeca su oblaci u igri ?
Ne!
Djeca su vrtnja u čigri?
Ne!
DJECA SU SAMO DJECA

Miroslav Kovačević

Details

Date:
February 13, 2018
Time:
10:30 - 11:00
Event Category:

Venue

Narodno pozorište Sarajevo
Obala Kulina bana 9
Sarajevo, 71000 Bosnia and Herzegovina
Phone:
+387 33 221 682
Website:
www.nps.ba

Organizer

Narodno pozorište Sarajevo
Phone:
+387 33 221 682
Email:
ureddirektora@nps.ba
Website:
www.nps.ba