Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dama s kamelijama

March 12 @ 19:30 - 22:30

ULAZNICE ZA OVU PREDSTAVU

CIJENA: 8, 15, 20KM

Giuseppe Verdi
DAMA S KAMELIJAMA
balet u dva čina i sedam slika
prema romanu Alexandrea Dumasa sina
koreograf: Vasilij Medvedev, k.g., Rusija
dirigentica: Samra Gulamović
asistent koreografa: Stanislav Fečo, k.g., Češka
libretistica: Yana Temiz, k.g., Turska
scenograf: Andrej Vojtenko, k.g., Rusija
kostimografkinja: Amna Kunovac-Zekić, k.g.
baletna majstorica: Edina Papo
koncert-majstor: Dževad Šabanagić, k.g.
inspicijent: Boris Jeličanin

Sarajevska filharmonija

Premijera:
29. 3. 2012.

 

LICA/CAST

ARMAND – Mihail Mateescu
MARGUERITE – Tamara Ljubičić
OTAC – Hariz Šabanović
KLIJENT – Adnan Đindo
SLUŽAVKA – Dajana Zilić
DAME NA BALU – Ekatarina Vereščagina, Ana Kuzmanović, Nataša Gaponko, Albina Huskić
KAVALJERI NA BALU – Evgenij Gaponjko, Bulat Gareev
CVJEĆARICE – Sabina Sokolović, Selma Štrbo Arnautović, Kristina Mandić, Lejla Bajramović
GOSTI SALONA I BALOVA – Nadža Pušilo, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Flavio Alberto Valentino, Boris Vidaković, Til Čmačanin, Ivan Salonski, Luisa Escamilla Rodriguez, Evgeny Gaponko, Dora Kos, Zulejha Kečo, Elio Arnoldo Villa Garcia

 

 

Sadržaj

PROLOG

Margueritina soba: Armand u ruci drži cvijet kamelije. Tužan je. Njegova draga više nije među živima. Iz ogledala se pojavljuje priviđenje njegove drage. Armand ne može da povjeruje u čudo, no nažalost to je samo iluzija. Sjena nestaje. Armandu ostaje samo tužna uspomena.

I ČIN

1. Slika

Bal. Dame i gospda, među kojima su i animir dame sa svojim klijentima, plešu, razgovaraju. Parovi se udaljavaju i vraćaju. Armand je naivni mladić. Marguerite zaokuplja njegovu pažnju i odmah, na prvi pogled, on se zaljubljuje u nju. Pokušava doći do djevojke. Marguerite prihvata njegovo udvaranje.
Armand je uzbuđen.
Shvata da je Marguerite bolesna. Pomaže joj. Priznaje sam sebi da je voli. Udaljavaju se sa bala zajedno.

2. Slika

Armand i Marguerite su u Parizu. Na ulici je gužva.
Zaljubljenom paru prilaze cvjećarice. Jedna za drugom nude razno cvijeće: ruže, ljiljane, jorgovan. Armand kupuje kamelije. Marguerite je sretna. Nosi buket kamelija i zna da je Armand voli. Uzvraća mu svojim emocijama. Cvjetove kamelije stavlja sebi u kosu, na haljinu, Armandu u rever. Sretni su… Kamelije su simbol njihove ljubavi.

3. Slika

Margueritina soba.
Nakon što su zajedno proveli noć, Marguerite ispraća Armanda. Sama i sretna sanjari o svojoj ljubavi. Služavka najavljuje posjetioca. U goste dolazi jedan od bivših klijenata, njen mecena. Nudi joj novac za ljubav. Ona ga odbija. Marguerite niti želi, niti hoće više prodavati svoju ljubav. Neočekivano se vraća Armand! Tjera suparnika. Marguerite priznaje da voli samo njega. Armand je moli, traži da se odrekne svoga bivšeg života i da otputuju iz Pariza. Na selu u prirodi će ozdraviti i bit će sretna. Mladi, zaljubljeni, puni nade silno žele početi novi život.

II ČIN

4. Slika

Armand i Marguerite su na selu. Služavka najavljuje ljude koji dolaze po svoj dug. Armand žurno odlazi da ih dočeka.

5. Slika

Pojavljuje se Armandov otac. Nagovara Marguerite da ostavi Armanda. Nudi joj narukvicu sa brilijantima da bi ostavila njegovog sina. Sa užasom Marguerite odbija narukvicu bacivši je na pod. Pozlilo joj je. Otac je shvatio – ona zaista voli njegovog sina i veoma je bolesna. Marguerite razočarana obećava Armandovom ocu da će napustiti Armanda. Piše oproštajno pismo, stavlja cvijet kamelije u pismo i bez obzira na bolest vraća se u Pariz svome prijašnjem životu. Dobivši pismo od Marguerite, Armand je očajan zbog njenog odlaska.

6. Slika

Ponovo bal. U Parizu je kao i obično. Marguerite je opet okružena svojim obožavaocima i klijentima. Ljubav je ostavila trag na njoj – nekako je drugačija, tužna je i ništa je ne zanima. Dolazi Armand. Želi da zaboravi Marguerite i ne očekuje da će se sresti sa njom. Opazivši je prilazi i okrivljuje je da je bila s njim samo zbog novca. Da bi je još više ponizio daje joj novac. Marguerite ponižena i očajna odlazi sa bala.

7. Slika

Margueritina soba.
Ophrvana bolom, ponižena, vratila se sa bala.Teško je bolesna. Tuguje u samoći predosjećajući smrt.
Služavka joj priprema postelju. Marguerite je sve lošije. U bunilu vidi Armanda – kao da se vraća u sretne dane njihove ljubavi. Nažalost priviđenje nestaje. Marguerite je iscrpljena, nesretna i sama. Uzima buket kamelija koje bude uspomene. Snaga je napušta i umire.

Details

Date:
March 12
Time:
19:30 - 22:30
Event Category: