Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

DANI RUSKE DUHOVNE KULTURE U BOSNI I HERCEGOVINI

November 22, 2021 @ 19:00 - 20:00

Informacija o Danima ruske duhovne kulture u Bosni i Hercegovini

Datum: 22. novembar 2021. godine.
Mjesto: Narodno pozorište Sarajevo.
Organizatori: Ministarstvo kulture Rusije, Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini uz podršku Narodnog pozorišta Sarajevo.

Redoslijed događaja:
14:30-14:45 Otvaranje izložbe Ruskog geografskog društva „Najljepša zemlja“ (otvaraju Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, Direktor Departmana muzeja i vanjskih odnosa Ministarstva Aleksandr Voronko + očekujemo informaciju ko će otvarati izložbu od bh. strane)
14:45-16:15 Okrugli sto „Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog“ (dio I)
16:15-16:45 Coffee-break za učesnike okruglog stola
16:45-18:15 Okrugli sto „Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog“ (dio II)
18:15-18:30 Izjave za medije
18:15-19:00 Folklorne radionice za studente Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu
19:00-20:00 Koncert muzičkih folklornih kolektiva regija Ruske Federacije

Informacija o izložbi:
Izložba Ruskog geografskog društva „Najljepša zemlja“ se sastoji od 40 plakata koji prikazuju raznovrsnost prirodnih bogatstava širom Rusije. Izložba je nastala kao rezultat konkursa fotografija koji je Rusko geografsko društvo počelo organizovati 2015. godine i predstavlja najbolje dijelove ruskih i inostranih fotografa.
Tokom 7 godina koliko traje konkurs, Rusko geografsko društvo je zaprimilo skoro pola miliona slika najbolje od kojih će biti predstavljene bosanskohercegovačkoj javnosti od 22. do 30. novembra.

Informacija o okruglom stolu:
Tema okruglog stola je „Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog“.
Učesnici su ministri kulture ruskih regiona, rukovodioci uglednih kulturnih institucija: biblioteka, muzeja, fondacija itd. Sa bosanskohercegovačke strane su pozvani predstavnici resornih ministarstva, kao i rukovodioci odgovarajućih ustanova. Gosti će razmijeniti iskustvo djelovanja kulturnih i umjetničkih institucija u uslovima religijske raznovrsnosti koja je tipična kako za Rusiju, tako i za Bosnu i Hercegovinu.
Događaj je pozvan da pojača kulturne veze između Rusije i BiH te da se uspostave novi kontakti među sličnim ustanovama u našim državama radi dalje uzajamno korisne saradnje.

Informacija o koncertu:
Učesnici koncerta su tri kulturno-umjetničkih kolektiva:
1. Narodni ansambl muzičkih instrumenata „UDŽ“ iz Adigeje.
2. Ansambl ”Dobranoć” iz Sankt Peterburga.
3. Državni akademski ansambl narodnog plesa „Fajzi Gaskarov“ iz Republike Baškortostan.
Prva dva kolektiva će predstaviti bosanskohercegovačkoj javnosti muzički program u kojem će upoznati goste kako sa tradicionalnim stvaralaštvom Rusije predstavljenom na savremen način, tako i sa manje poznatom ali i ne manje zanimljivom umjetnošću Republike Adigeje. Treći kolektiv će upoznati gledaoce sa tradicionalnim plesom naroda Baškirije. Svi nastupi su pozvani da još jednom potvrde bogatu kulturu Rusije i njenih regiona.

Details

Date:
November 22, 2021
Time:
19:00 - 20:00
Event Category: