Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Gostovanje NP Tuzla – Hamlet

April 6 @ 19:30 - 21:30

 

 

REZERVIŠITE ULAZNICE ZA OVU PREDSTAVU

CIJENA: 10, 15, 20 KM

William Shakespeare
HAMLET
Prema prevodima Sime Pandurevića i Milana Bogdanovića
Reditelj i dramaturg Zlatko Paković

Kostimograf: Vesna Teodosić Saradnik za muziku: Zlatan Mujkić
Inspicijent: Dragan Krstić
Majstor svjetla: David Altarac
Šminkerski radovi: Una Stijepić

 

LICA / CAST

HAMLET, danski kraljević – Elvis Jahić
KLAUDIJE, danski kralj, Hamletov stric – Adnan Omerović
GERTRUDA, danska kraljica, Hamletova majka – Ivana Perkunić Mešalić
POLONIJE, glavni državni sekretar – Irfan Kasumović
LAERT, Polonijev sin – Mirza Ćatibušić
OFELIJA, Polonijeva kćerka – Jasmina Ibrahimović
ROSENCRANTZ, dvorjanin, Hamletov drug – Armin Filipović
GUILDENSTERN, dvorjanin, Hamletov drug – Elmir Krivalić
GROBAR – Siniša Udovičić
DUH HAMLETOVOG OCA – Milenko Iliktarević
POGREBNA PRATNJA – Dragan Krstić, Senaid Subašić, Huso Terzić, Almir Salihović i  Fahrudin Mustačević

 

Riječ reditelja

Hamlet djeluje pozorišnom predstavom, režirajući Mišolovku. Predstava mu je jedini način da uvjeri sebe i publiku u počinjeno kraljevo nedjelo na dvoru, izvršeno kao savršen zločin bez ijednog svjedoka. Shakespeare nam u “Hamletu” pokazuje da je suština pozorišne umjetnosti to da u zamku, u mišolovku, hvata – kako bi postali javni! – zločine kojima je u datom režimu skriven trag, a na kojima se taj režim održava.

Zlatko Paković

 

 

Zlatko Paković, pisac i pozorišni reditelj, diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Knjige: Dnevnik pevanja, pesme (1995); Soba za jedan krevet, roman (2002) Zajednički pepeo, roman (2008) – nemačko izdanje Die gemeinsame Asche (2013); Anatomija nacionalističkog morala, eseji (2012); O autoritarnoj savesti, kratki ogledi (2015); Enciklopedija živih, drama (2016); Jeretička liturgija, deset dramskih komada (2021)

Novije autorske predstave: Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom (2021); Subotička secesija (2021) Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo (2020); Crkva bosanska (2020) Vox dei, građanska neposlušnost (2019); Krleža, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama da tako za njima plačemo (2018); Julije Cezar – res publica ili cosa nostra (2018); Bojte se Allaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića (2017); Othello, nezakonita liturgija (2017); Don Kihot, ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva (2017); Kapitalizam, geometrijskim redom izložen (2016); Filosofija palanke, božićni oratorijum Radomiru Konstantinoviću (2016); Enciklopedija živih (2015); Ibzenov „Neprijatelj naroda” kao Brehtov poučni komad (2014); Ubiti Zorana Djinđića (2012)…

Dobitnik je International Ibsen Scholarship za pozorišnu režiju i stipendije MuseumsQuartier za književnost. Dobitnik je Nagrade “Desimir Tošić” za publicistiku. Dobitnik je Sterijine specijalne nagrade za režiju i Nagrade “Joakim Vujić” za režiju, te Nagrade “Bora Stanković” za dramaturgiju.Član je PEN Centra Bosne I Hercegovine.

 

 

 

Details

Date:
April 6
Time:
19:30 - 21:30
Event Category: