Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Huzur

March 5, 2020 @ 19:30 - 21:30

REZERVIŠITE ULAZNICE ZA OVU PREDSTAVU

CIJENA: 10, 15, 20KM

Martina Mlinarević
HUZUR
Redateljica: Alma Lapajne
Dramatizacija: Adnan Lugonić
Scenograf/scenografkinja: Tomaž Marolt i Alma Lapajne
Kompozitor: Rambo Amadeus

 

LICA/CAST

MARTINA – Ajla Hamzić
MARTINA na fillmu – Fatima Kazazić Obad
PERSONA – Emir Spahić
OTAC – Šerif Aljić
ADVOKAT – Goran Lozo
BIVŠI MUŽ – Vedran Vilogorac
DOKTOR – Jasmin Krpo
MAJKA – Amela Kreso
GORAN – Emir Sejtić

Umjetnički direktor/rukovodilac sektora drame: Emir Spahić
Inscipijentica i suflerica: Elvisa Marić
Tehničko vodstvo: Azer Hadžiomerović
Majstor tona: Tarik Denjo
Majstor svjetla: Alem Denjo
Garderoberka: Šeća Ćušić
Rekviziterka: Hajrija Abudić
Dekorateri: Džemal Ćušić, Almir Kazazić
Stolarski radovi: Stojan Kačić
Šefica računovodstva: Aldijana Šteta
Administrativni radnik: Venisa Peco
Blagajnik: Ramo Salčin
Portir: Sabina Gubeljić
PR: Adna Mrgan
Video produkcija: Agencija Magma
DTP: Studio nova vizija

Izdavač: Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru;
direktor: Almir Mujkanović

 

Huzur je po svemu jedna posebna dimenzija, za mene upravo to, niti knjiga, niti roman, niti zbirka priča, nije uopće trebao nastati niti sam imala plan da ga objavljujem, kao što nisam imala plan niti da fasujem rak.

Huzur je samo odluka da ću objaviti sve ono što sam prolazila, a prođeno zapisivala u crticama, kao crticama dnevnika, na svojoj Facebook stranici, baš onoga momenta kad sam ja osobno osvijestila količine tabua, predrasuda i stigmi koju nosi jedna epizoda zvana karcinom dojke, ali i karcinom uopće u našem društvu. Teška dijagnoza mojega života otkrila mi je šokantne podatke o broju žena koje obolijevaju od ove bolesti svakodnevno, a posebno o dobnoj granici koja je užasavajuća pa su to danas većinom mlade žene ispod četrdesete. U tom kontekstu, Huzur je moje životno djelo jer sam željela lično doći s knjigom u sva ona mala i velika mjesta i gradove gdje smo bili na promocijama, pričati s ljudima očima, ne riječima, podijeliti iskustva, potrgati stigme nerazgovaranja o bolesti koju još zovemo onim najgorim, umotavamo u celofan kao što uloške još u granapu umotavaju u fišeke, da ne bi ko, ne daj Bože, vidio. Znam za desetke žena koje su svoj karcinom pronašle upravo nakon moje otvorene priče o njemu, i rekla sam, ako mi išta bude trebalo pisati u biografiji, neka stoji samo to. Da je neko negdje potaknut mojom pričom otišao doktoru na vrijeme i spasio vlastiti život.

Huzur je i spomenik ljubavi. Ljubavi koja sve izdrži za ljubav. Borbi. Istrajnosti. Najviše – spomenik slobodi. Oslobađanju. Miru. Huzur je mir u svim dimenzijama ljudskog postojanja.

Pisan iz aktivizma, iz želje da te riječi ostavim djevojčicama sutrašnjice, u prvom redu mojoj kćeri. To je moj krik protiv nasilja svake vrste, protiv turobnog patrijarhizma, ugnjetavanja, šikaniranja, stigmatizacije, to je želja da se djevojčice sutrašnjice, posebno one ponikle na tim uskogrudnim meridijanima naših balkanskih žlibina, usude misliti svojom glavom, svemu uprkos, da biraju svoje izbore ma šta koštalo i da žive život, samo po vlastitoj mjeri. Jer kad jednom dođe do raka, znat će da je samo to vrijedilo.

Martina Mlinarević


RIJEČ REDATELJICE

Dramska predstava Huzur u osnovi nosi poruku da se sloboda rađa i umire u odnosu između čovjeka do čovjeka. Kada se pojedinac suočava sa smrću započinje, ne samo rekonstrukcija tijela, već i rekonstrukcija duše. Savremeno društvo upotrebljava laž kao legitimno i dominantno sredstvo komunikacije. Laž započinje laganjem samoga sebe, a onda se širi i do drugog. Rekonstrukcija duše počinje istinom. Ta premisa postavljena kroz preplet motiva iz Njezinog dnevnika borbe za život izražava motiv postepeno i paralelno. Huzur razotkriva višeslojnu i potresnu ljubavnu priču patrijarhalnog kulturnog prostora. Drama u svojoj modernističnoj estetici prepušta gledaocu suočavanje sa društvenim stereotipima, koji su pogotovo danas – uz novi val konzervativizma i fašizma, neuralgična tačka i društva i pojedinca.

Ona protiv politične elite, kreatora ludila. Ona i On protiv konzumenata ludila. Intimna predstava o rađanju slobode u odnosima. Ljudi koji nose istinu uvijek su neugodni u okruženju u kojem žive. … Prekini lošu vezu. Započni dobru vezu. Putuj. Mršni budalu koja ti crpi energiju. Reci budali koja ti vraća energiju i osmijeh koliko je voliš. Upitaj nadležne što samo guzonjina djeca uvijek upadnu. Pusti glas, ne boj ga se. Neka im strah ne pojede dušu. Kao žena možda imam više strpljenja u čekanju onih rijetkih trenutaka kada se čini da metafizično zemlja zastane na putu oko sunca.

To su putovanja „krugova“, kao život od rođenja do smrti. Nešto mora umrijeti da bi se rodilo nešto novo ili drugačije. I uvijek je u blizini erosa tanatos najjači. I obrnuto. … Za one ljubavi koje šutimo. Svima, pa i sebi. Za te ljubavi sam režirala ovu predstavu krika. Huzur je putovanje svakog od nas.

Alma Lapajne, redateljica.

Details

Date:
March 5, 2020
Time:
19:30 - 21:30
Event Category:

Venue

Narodno pozorište Sarajevo
Obala Kulina bana 9
Sarajevo, 71000 Bosnia and Herzegovina
Phone:
+387 33 221 682
Website:
www.nps.ba

Organizers

Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Mostar