Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Okovani Prometej

November 12, 2018 @ 19:30 - 21:30

REZERVIŠITE ULAZNICE ZA OVU PREDSTAVU

CIJENA: 10, 20, 30KM

 

praizvedba: subota, 10. 11. 2018.

 

Marjan Nećak
OKOVANI PROMETEJ
balet
libreto: Belma Čečo Bakrač /prema motivima Eshilove tragedije „Okovani Prometej“/
koreografija i režija: Belma Čečo Bakrač
dirigentica: Nada Matošević Orešković, k. g. Hrvatska
kostimografija: Amna Kunovac-Zekić, k. g.
scenografija i dizajn svjetla: Valentin Svetozarev, k. g. Makedonija
izrada maski: Melisa Musić Ajkunić
asistent dirigenta: Aida Jažić
solo perkusionista (audio): Faruk Jahić
korepetitor baleta: Mia Jahić
šef hora: Daniel Žontar
inspicijent: Boris Jeličanin

Sarajevska filharmonija
hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo
učenici Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ – Odsjek baleta
učenici Srednje muzičke škole Sarajevo – Odsjek baleta

 

LICA/CAST

Prometej – Milan Rus / Ervis Koceku
Ija – Tamara Ljubičić / Ekaterina Vereščagina
Zeus – Igor Pastor
Hermes – Mihail Mateescu
Hefest – Evgeny Gaponko / Admir Kalkan
Vlast – Ervis Koceku / Til Čmančanin
Okean – Admir Kalkan
Orlovi – Albina Huskić / Evgeny Gaponko
Ervis Koceku / Admir Kalkan
Glavna proročica – Aida Čorbadžić – solo sopran
Zeusova pratnja – Adnan Đindo, Jesenko Matković
Dječak – Omar Hadžić

 

Narod

Jovana Milosavljević Lovrenović    – Mihail Mateescu
Ana Kuzmanović                                – Igor Pastor
Albina Huskić                                     – Hariz Šabanović
Nadža Pušilo                                       – Evgeny Gaponko
Aleksandra Smiljanić                        – Admir Kalkan
Amina Sulejmanagić                        – Ervis Koceku
Zulejha Kečo                                      – Goran Staniškovski
Lejla Bajramović                               – Til Čmančanin
Selma Efendić

 

 

Okeanide

Ekaterina Vereščagina
Jovana Milosavljević Lovrenović
Ana Kuzmanović
Zulejha Kečo
Naida Hamzić
Marijana Marić
Sabina Sokolović
Amina Sulejmanagić
Aleksandra Smiljanić
Nadža Pušilo
Selma Efendić
Lejla Bajramović


Proročice

Jovana Milosavljević Lovrenović
Aleksandra Smiljanić
Amina Sulejmanagić
Nadža Pušilo
Lejla Bajramović

 

 

Riječ koreografa

„Što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu“, kaže stara latinska izreka. Da li postoje manje vrijedni i više vrijedni, da li oni koji se smatraju više vrijednim mogu da tlače i iskorištavaju slabije, da li manipulacija strahom može ljude okrenuti jedne protiv drugih i dovesti ih do njihovog samouništenja? Baletna predstava „Okovani Prometej“  pokušava naći odgovore na ova pitanja, ali istovremeno i provjeriti gdje je danas emaptija i šta se desilo sa srećom i nadom.

Na tom neizvjesnom  putu traganja nailazimo na lik Prometeja koji kao buntovnik izrasta u simbol borbe za pravdu i slobodu mišljenja. Zbog potrebe da pomogne drugom, da ustane protiv tiranije, Prometej  postaje žrtva neprikosnovenog sistema vladanja na čijem  čelu se nalazi gospodar života i smrti, veliki Zeus. Unutrašnja energija Prometeja u kriku onog koji pati, trpi i vjeruje osnovna je inspiracija za koreografiju ove predstave. Kompozitor Marjan Nećak kroz svoju magičnu muziku donosi fantastične svjetove bogova i ljudi, te kreacijom začudnih atmosfera postavlja pred koreografa veliki izazov. Posebnost ovog komada, u muzičkom i koreografskom smislu, je ritual koji je od egzistencijalne važnosti za likove u predstavi i koji se nametnuo kao osnova za kreiranje koreografske koncepcije.

Za mene kao koreografa poseban izazov je bio istražiti granicu u pokretu između racionalnog i iracionalnog. Duhovni okovi likova u predstavi kroz ekspresiju pokreta igrača čine sistem programiranih mehaničkih figura koje se postepeno oslobađaju mehanike i postaju samosvjesni ljudi. Upravo ta oslobođenost tijela kreira pokrete na način da postaju individualni, ekspresivni i na momente transični. Energija solista i ansambla je ono što pokreće i čini predstavu „Okovani Prometej“  i u svojoj sveukupnosti kreira jedan svijet koji itekako korespondira sa današnjim vremenom.

I na kraju pitanje: Da li je Prometej mogao i drugačije postupiti i sebe spasiti? zasigurno ostavlja prostor za različita tumačenja.  Svako vrijeme ima svoje Prometeje, pa i ovo današnje, ali oni se nedovoljno čuju ili ih ljudi ne žele čuti. Nama ostaje nada u budućnost da će neke nove generacije imati više hrabrosti i snage kreirati bolji svijet od ovog u kojem danas živimo.

 

BELMA ČEČO BAKRAČ, koreografkinja

Vršilac dužnosti direktora Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo od 2015. godine.

Kao profesionalni baletni igrač angažovana u Narodnom pozorištu Sarajevo 1998. godine, gdje je od 2001. u zvanju soliste Baleta. Ostvarila zapažene vodeće uloge u mnogim baletskim projektima: Carmen, Bolero, Slike s izložbe, Dom Bernarde Albe, U vremenu, Dubrovački kantuni, Pulcinella, Jabuka, Appassionato, Giselle, Katarina, bosanska kraljica, Of-of, Simha, Les Sylphides, Paquita, Labudovo jezero, Izložba slika, Palčica, Pepeljuga, Plavo, Romeo i Julija, Dama s kamelijama, Mare Nostrum… Nastupala i u Kamernom teatru 55, Pozorištu mladih Sarajevo, Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, Narodnom pozorištu Tuzla.

Kao koreograf i saradnik na scenskom pokretu dala je značajan doprinos u realizaciji projekata: Igraj do kraja (kratki igrani film), Srebrenički inferno (oratorij, NPS), Umišljeni bolesnik (drama, BNP Zenica), Grad od snova 2000 (drama, Narodno pozorište Tuzla), Bosanski kralj (drama, BKC Tuzla), Sarajevo Waterdance (BKC, Sarajevo), Aladin (predstava za djecu, Pozorište mladih Sarajevo), Omer i Merima (balet, NPS).

Dobitnica je Nagrade Ginestra d’Oro za poseban doprinos razvoju i očuvanju baletske umjetnosti tokom rata u opkoljenom Sarajevu (Rim, 2002) i Nagrade za najbolju koreografiju na IV festivalu bisanskohercegovačke drame u Zenici (2005) za predstavu Srebrenički inferno autora Đele Jusića, Džamludina Latića i Tanje Oručević.

Završila Srednju muzičku i baletsku školu u Sarajevu, Odsjek za klasični balet (1999), u klasi profesorice Bahrije Bihorac. Tehnike modernog baletskog izričaja usvajala je u Beču, a koreografiju usavršavala u Laban centru u Londonu. Na sarajevskom Univerzitetu magistrirala je na temu “Odnosi s javnošću bosanskohercegovačkih pozorišta“.

 

MARJAN NEĆAK, kompozitor

Rođen 1976. u Bitoli  (Makedonija). Zanimanje za kompoziciju pokazuje od najranijeg djetinjstva. Završio je osnovnu i srednju muzičku školu u Bitoli (kontrabas i solo pjevanje). Diplomirao je na Fakultetu za audiovizuelnu umjetnost Evropske filmske akademije primijenjenih umjetnosti – ESRA Paris-Skopje-New York,  Odsjek za film i pozorište. Zaposlen je kao kompozitor u Narodnom pozorištu u Bitoli od 1996, a kao vanredni profesor predaje pjevačku interpretaciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skoplju. Od 2013. godine bavi se i režijom.

Piše muziku za pozorište, operu, simfonijske i komorne orkestre, balet, mjuzikl, film, televiziju, vizuelne umjetnosti, muzejske postave i drugo. Veliki izvor nadahnuća mu je makedonska i balkanska tradicionalna muzika i folklor, koje je počeo uključivati u svoje kompozicije sintetizirajući ih s elektronskom muzikom.

Eksperimentirajući sa različitim muzičkim stilovima, bez insistiranja na nekom određenom, razvijao je otvorenost prema različitim žanrovima, stilovima i estetikama.

Potpisuje muziku za više od 200 predstava, od toga trideset dječijih, i radi u skoro svim teatrima Balkana i Evrope. Kompozicije Marjana Nećaka izvođene su na najznačajnijim muzičkim festivalima u Makedoniji, zemljama bivše Jugoslavije, Balkanu i u dvadesetak zemalja svijeta.

Kao logičan slijed svoje kompozitorske i rediteljske djelatnosti i težnji za totalnim teatrom, 2015. godine osniva u Bitoli Moving Music Theatre (MMT), koji u sklopu savremenog muzičkog teatra ima za cilj obuhvatiti opersku formu, vizuelne umjetnosti i edukativne projekte namijenjene internacionalnoj publici diljem svijeta. Prvi projekt Moving Music Theatra – Bitola bila  je inscenacija

Gogoljeve pripovijetke Dnevnik jednog luđaka za koju režiju, dramaturšku adaptaciju, muziku i scenografiju potpisuje Nećak.

Od praizvedbe sredinom  2015. godine u Bitoli, predstava je više puta nagrađivana. Nećak je dobitnik osam nagrada za autorsku scensku muziku na Makedonskom teatarskom festivalu Vojdan Černodrinski; Nagrade za autorsku scensku glazbu Male scene Rijeka; Nagrade za najbolji song u filmskoj muzici i Nagrade za najbolju filmsku muziku Montreal Film Festivala; Nagrade za najbolju predstavu za mono-operu Dnevnik jednog luđaka.

 

NADA MATOŠEVIĆ OREŠKOVIĆ, dirigentica

Rođena je u Rijeci 1971. godine.

Diplomirala dirigovanje 1993. na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi profesora Antuna Nanuta, a zatim završila i postdiplomski studij.

Nastupala je sa mnogim simfonijskim orkestrima u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj i Meksiku, a u angažman riječke Opere ulazi 1997. kao dirigentica i šef hora. Kasnije postaje i v. d. direktorica Opere riječkog HNK. Sa Ivicom Rušinom suosnivač je Riječke filharmonije.

Predaje na Područnom odjelu zagrebačke Muzičke akademije u Rijeci, gdje je u zvanju docenta u oblasti dirigovanja.

Od 1998. do 2002. bila je gost-dirigent Orkestra Filarmonica di Udine.

Dobitnica je godišnje Nagrade grada Rijeke 2001. godine,  za umjetničke dosege i doprinos razvoju riječke operske i koncertne djelatnosti.

U dosadašnjim godinama profesionalnog rada ostvarila je više od četrdeset operskih i baletskih produkcija, te mnoštvo simfonijskih i komornih koncerata u Hrvatskoj i svijetu.

Za interpretaciju IV simfonije P. I. Čajkovskog sa Simfoničarima RTV Slovenije 1992. nagrađena je Univerzitetskom Prešernovom nagradom.

Godine 1991. osniva Komorni orkestar PRO ARTE čija je umjetnička voditeljica i dirigentica do 1997.

Nastupa na mnogim međunarodnim festivalima: Mittelfest, Ljubljanski festival, Kogojevi dani, Slovenski dani, Vivat Gallus, Zajčevi dani, Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre…

Šef-dirigent Orkestra riječke Opere postaje 2007. godine.

Od 2007-2014. bila je intendantica HNK Ivan pl. Zajc, Rijeka.

Nastupala sa  Simfonijskim orkestrom Akademije za glasbo, Simfoničarima RTV Slovenije,  Slovenskom filharmonijom, Komornim orkestrom Camerata Iabacensis, Orkestrom mladih AlpeAdria, Simfonijskim orkestrom države Meksiko (Orquesta Sinfonica del Estado de Mexico), Komornim orkestrom iz Catanie, Orkestrom riječke Opere,  Orkestrom ljubljanske Opere, Komornim orkestrom Padove i Veneta (Orchestra da Camera di Padova e del Veneto), Udinskom filharmonijom ( Orch. filarmonica di Udine), Orkestrom gradskog teatra iz Giessena, Orkestrom Sinfonica Siciliana iz Palerma, Orkestrom državnog Univerziteta Meksika (Orquesta filarmonica de la UNAM),

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Milano Classica, Makedonskom filharmonijom, Simfoničarima HRT-a, Orkestrom Teatra Carlo Felice, Genova, Orkestrom grčkog nacionalnog kazališta, Atena, Orkestrom Teatro filarmonico, Verona…

 

 VALENTIN SVETOZAREV, scenograf

Diplomirao arhitekturu u Skoplju, gdje je i magistrirao na Univerzitetu za audiovizuelne umjetnosti ESRA (Univerzitet za audiovizuelne umjetnosti – Evropska filmska akademija ESRA Pariz-Skoplje-New York).

Profesionalno radio kao scenograf i tehnički direktor u Narodnom teatru Bitola, Makedonskom narodnom teatru, Dramskom teatru “Vera Komisarzevskaja” u Sankt Peterburgu. Sedam godina bio direktor Narodnog teatra Bitola. Jedan je od osnivača Bitola Shakespeare festivala. Autor je preko 250 scenografija za dramske, baletske i operske predstave u pozorištima širom bivše Jugoslavije i Evrope.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada  i priznanja u Makedoniji i izvan nje.

 

AMNA KUNOVAC ZEKIĆ, kostimografkinja

Diplomirala je dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1997. godine bavi se kostimografijom za pozorište, TV i film. Za TV BiH i FTV radi kostimografije za brojne serijale zabavnog i muzičkog žanra (Lutkokaz, Mali šlager…). Na filmu ja sarađivala sa rediteljima Dinom Mustafićem (Remake), Farukom Sokolovićem (Mliječni put), Pjerom Žalicom (Kraj doba neprijatnosti), Srđanom Vuletićem (Put na mjesec)…

Od 1998. godine sarađuje sa Narodnim pozorištem Sarajevo na većini baletnih premijera. Osmislila kostime za Damu s kamelijama, Romea i Juliju, Coppeliju, Vragolastu djevojku, Labudovo jezero, Katarinu, bosansku kraljicu, Palčicu, Pepeljugu, Plavo, Carmen, Izložbu slika, Dom Bernarde Albe, Simhu, Don Quijotea, Omera i Merimu, Fauna… Na tim predstavama sarađivala je sa koreografima: Vasilijem Medvedevom, Ronaldom Savkovićem, Keithom Derrickom Randolphom, Edinom Papo, Ljubov Kunakovom, Vladimirom Logunovim, Nerminom Damijan, Belmom Čečo-Bakrač, Edwardom Clugom… Osim sa NPS sarađivala i sa Narodnim pozorištem Zenica, BKC Tuzla, Kamernim teatrom ’55, Pozorištem mladih Sarajevo i Otvorenom scenom Obala.

Uporedo s kostimografijom od 1994. profesionalno se bavi i modnim dizajnom, najprije u Fashion made in Sarajevo, a od 1997. i u vlastitom ateljeu. Kao pobjednik  UNESCO-vog konkursa za mlade kreatore iz cijelog svijeta, 1997. učestvovala na reviji Design 21 u okviru Fashion Weeka u Parizu. Svoje kolekcije prezentirala i na CPD sajmu mode u Dusseldorfu 1997., Sedmici mode u Zagrebu 2003., te redovno na Sedmici mode Sarajevo od 2001., te u Velikoj Britaniji i Austriji.

Radila je kolekcije i za modnu  industriju, od čega izdvajamo dugogodišnji rad  sa modnom  kućom Bellissima. Jedan je od osnivača Udruženja modnih djelatnika i kostimografa Modiko, koje uspješno djeluje i okuplja brojne umjetnike iz tih branši u BiH.

 

Faruk Jahić-Aki, perkusionista

Član Sarajevske filharmonije od 2001. godine. Školovao se na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesora Davora Marausa. Ideja da pokuša objediniti miksanje elektronske muzike i udaraljki, iz koje je nastao projekt DRUMJAY, rodila se 2015. godine. Projekt objedinjava miksanje traka poznatih producenata uz koje Jahić kao multi perkusionista koristi udaraljke, mixete, loopova i remix decka. Saradnja na baletskoj predstavi “Okovani Prometej” nastavak je njegovog djelovanja, pri čemu spaja klasične perkusije sa semplovima elektronske muzike.

Details

Date:
November 12, 2018
Time:
19:30 - 21:30
Event Category:

Venue

Narodno pozorište Sarajevo
Obala Kulina bana 9
Sarajevo, 71000 Bosnia and Herzegovina
Phone:
+387 33 221 682
Website:
www.nps.ba

Organizer

Narodno pozorište Sarajevo
Phone:
+387 33 221 682
Email:
ureddirektora@nps.ba
Website:
www.nps.ba