Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Seviljski berberin

May 27, 2019 @ 17:00 - 19:00

REZERVIŠITE ULAZNICE ZA OVU PREDSTAVU

CIJENA: 10, 15, 20KM

 

Zasnovano na knjizi Orhana Pamuka
SNIJEG
KAR, Orhan Pamuk
Copyright ©2002, Iletisim Yayincilik, A.S.
Sva prava zadržana/
prijevod za bosansko izdanje:
Marta Andrić, Buybook, Sarajevo, 2007.

režiser: DINO MUSTAFIĆ
dramatizacija i dramaturgija:
BOJANA VIDOSAVLJEVIĆ i EMINA OMEROVIĆ
scenograf: DRAGUTIN BROZ
kostimografkinja: LEJLA HODŽIĆ
kompozitor: DAMIR IMAMOVIĆ
koreografija i scenski pokret: ENA KURTALIĆ
dizajner svjetla: MOAMER ŠAKOVIĆ
snimatelj, montažer i video art: DANKO BEVANDA
suflerka: ESMERALDA ABDIJEVIĆ

LICA/CAST
Ka – ALEKSANDAR SEKSAN
Svila – AMRA KAPIDŽIĆ
Modri – ERMIN SIJAMIJA
Kadifa – AMILA TERZIMEHIĆ
Sunaj Zaim – SENAD BAŠIĆ
Funda Eser – VEDRANA BOŽINOVIĆ
Turgut – DRAGAN JOVIČIĆ
Evropljanka – JASNA DIKLIĆ
Zahida – KAĆA DORIĆ
Kasim, Ljevičar – VEDRAN ĐEKIĆ
Serdar, Ljevičar 3 – ALDIN OMEROVIĆ
Saputnik, Muhtar, Nacionalista – SEMIR KRIVIĆ
Nedžip, Mladi Kurd – MAK ČENGIĆ
Fazil – IRFAN RIBIĆ
Direktor Pedagoškog instituta – MILAN PAVLOVIĆ
Ubica, Čuvar Modrog, Islamista – NERMAN MAHMUTOVIĆ
Voditelj ceremonije, Ljevičar 2 – RIAD LJUTOVIĆ
Handa, Djevojka samoubica 2 i 6 – MERIMA LEPIĆ REDŽEPOVIĆ
Djevojka samoubica 1 i 5 – MONA MURATOVIĆ
Djevojka samoubica 3 i 4 – BELMA SALKUNIĆ
Djevojka samoubica 7 – MARIJANA MARIĆ
Djevojka samoubica 8 – PAULA GRUBEŠIĆ-MATEESCU

Agent MIT-a 1 – HARIZ ŠABANOVIĆ
Agent MIT-a 2 – JESENKO MATKOVIĆ
Pjevač – ILEŠ BEČEI
Marianna – ALISA ČAJIĆ-DRMAĆ
Jose – ADNAN HASKOVIĆ

Muzika:
Damir Imamović, gitara
Almedin Varošanin, nej
Ivana Djurić, violina
Dinko Šimunović, kontrabas
Adnan Teskeredžić, perkusije
Nedim Imamović, snimanje i dizajn zvuka

Orhan Pamuk svoj roman smješta u pogranični grad Kars na sjeveroistoku Turske, u tri dana i noći, kada je snijeg blokirao ceste i spriječio svaki ulazak ili mogući bijeg iz začaranog mjesta. Vremenske neprilike stvorile su savršene uslove za jednu pozorišnu revoluciju i vojni udar, odgodu izbora i suočavanje s pojavom samoubistva žena – „tri dana u kojima će se Kars kuhati u vlastitoj kaši“. Sa snježnim padavinama u grad dolazi i Ka, turski pjesnik koji živi u izganstvu u Njemačkoj, a koji se u Tursku vraća radi majčine smrti, ali i vijesti da se Svila, njegova ljubav iz mladosti, razvela i da sada živi u Karsu. U nepunih 72 sata, Ka će otkriti ljubav, savršenu simetriju i Allaha, ali i steći smrtne neprijatelje.
Ka, prozapadni intelektualac, ali i samotnjak u egzilu i pjesnik bez inspiracije, naći će se na raskršću između radikalnog islama i sekularizma, između duhovnosti i strasti, između spletki i patnji, Istoka i Zapada.
Konzervativizam, patrijarhat, korupcija, bijeda, nezaposlenost, iseljavanje, beznađe, jednoumlje, konstantna stagnacija učinili su Kars, baš kao i Sarajevo, mjestom bez pogleda u budućnost. Kako bi opstali, muškarci Karsa nadu pronalaze u fanatičnoj religiji ili patriotizmu, a žene u samoubistvu kao buntovnom vapaju za slobodom. Naspram svih tih zadrtosti i kolektivizama, stoji individualac Ka koji bi „želio biti zapadnjak, a vjerovati“, koji spozna Allaha, ali i ovozemaljsku sreću. I dok se radnja ovog ljubavnog romana sve više kreće ka političkom trileru, dok životi svih likova, pa i njega samog dolaze na ivicu ponora, Ka spoznaje kako svijet čini jednu savršenu simetriju, baš poput snježne pahuljice koja je svojom strukturom jedinstvena i neponovljiva, iako na prvi pogled, baš kao i čovječanstvo, čini tek jednoličnu bijelu masu koja prijeti da će progutati čitav svijet. U toj simetriji Ka pronalazi inspiraciju, ali i prisutnost Allaha, koji se ne skriva u džematima već „u usamljenim srcima i tišini snijega“. Uvidjevši to, shvatit ćemo da su razlike između vjernika i ateista u mnogočemu lažne i sporedne, ukoliko jedan ide ka ljubavi, jednako kao i drugi ka vjeri – jer ljubav je vjera, a vjera je ljubav.

Bojana Vidosavljević i Emina Omerović

 

ORHAN PAMUK
pisac

Rođen je u Istanbulu 1952. godine. Autor je deset romana od kojih su najpoznatiji Crna knjiga, Zovem se Crvena, Snijeg, Muzej nevinosti, Čudne misli u mojoj glavi i Žena crvene kose, knjige memoara Istanbul, kao i tri djela nefikcionalne proze. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. godine. Švedska akademija pohvalila je Pamuka „koji u potrazi za melanholičnom dušom svog rodnog grada otkriva nove simbole za sudare i prožimanja različitih kultura”. Spada među najistaknutije evropske romanopisce, a djela su mu prevedena na više od 60 jezika.

 

DINO MUSTAFIĆ
režiser

Rođen je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti, Odsjek za režiju, te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Režirao na mnogim pozorišnim scenama, između ostalog u Parizu, Sofiji, Bratislavi, Beogradu, Zagrebu, Tirani, Trstu, Skadru, Ljubljani, Skoplju, Prištini, Podgorici, Rijeci, Splitu, Mariboru, Novoj Gorici, Cetinju, Baru… Predstave su mu izvođene i u Americi, Africi, Aziji, na raznim jezicima, te su nagrađivane na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima i gradovima: Meksiko Siti, Kairo, Aleksandrija, Rim, Firenca, Venecija, Madrid, Frankfurt, Minhen, Bogota, Bratislava, Oslo, Beč, Toronto, Gvadalahara, Pariz, Nica, London, Štokholm, Istanbul, Sibiu, Varna, Vratsa, Blagoevgrad, San Jose, Budva, Rijeka, Udine, Zagreb, Novi Sad, Subotica, Budimpešta, Nikšić, Beograd, Ljubljana, Skoplje, Bursa, Modena, Solun, Skien, Ulan Bator, Kisinjev… Predstava “Helverova noć” Kamernog teatra ‘55 ušla je u historiju bosanskohercegovačkog pozorišta kao najnagrađivanija sa 23 internacionalna priznanja. Režirao je više od 120 predstava prema djelima klasičnih i savremenih pisaca.

 

GEO CHOBANOV, bas

Rođen u Varni. Diplomirao solo pjevanje 2006. na Muzičkoj akademiji  „Prof. Pancho Vladigerov“ u Sofiji, u klasi prof. N. Isakova. Debitirao je na opernoj sceni kao Masetto u „Don Giovanniju“ (Mozart), uz dirigenta Velizara Gencheva (2006). Od 2007. do 2009. bio je solista Državne opere iz Ruse (Bugarska). Od 2010. je solista Državne opere u Varni.

Njegov repertoar uključuje uloge: Figaro („Figarov pir“, Mozart), Atila („Atila“, Verdi), Don Bartolo i Don Basilio („Seviljski berberin“, Rossini) i Colline („La boheme“, Puccini). Gostovao je u operama u Sofiji, Varni i Burgasu, te Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Švicarskoj (Solothirn Open Air Festival).

 

DEJAN MAKSIMILIJAN VRBANČIČ, tenor

Prvak ansambla SNG Opera in balet Ljubljana i docent Muzičke akademije u Ljubljani. Završio Srednju muzičku školu „Kornelije Stanković“ u Beogradu, u klasi prof. Branke Kambasković. Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi prof. Zvonimira Krnetića. Usavršavao se kod eminentnih pedagoga i pjevača (Đurđevka Čakarević, Maya Sunara, Vitomir Marof, Sherrill Milnes…).

Od 2003. godine postaje stalni član solističkog ansambla SNG Opera in Balet Ljubljana, u kome ostvaruje niz solističkih uloga lirskog tenorskog faha. Tokom svog stalnog radnog angažmana u Ljubljani, redovne saradnje sa HNK Zagreb i SNG Opera in balet Maribor i povremene saradnje sa drugim evropskim opernim kućama,  uprizorio je većinu najvažnijih lirskih tenorskih uloga, među kojima su: Don Ramiro („La Cenerentola“), Grof Almaviva („Il barbiere di Seviglia“) i Alberto („L’occasione fa il ladro“) Rossinija, Don Ottavio („Don Giovanni“), Ferando („Cosi fan tutte“) i Tamino („Die Zauberflöte“) Mozarta, Alfredo i Orlovsky u („Die Fledermaus“) Straussa, Janko („Prodana nevjesta“)Smetane, Camille („Die Lustige Witwe“) Lehara, Florindo („Le donne curiose“) Ferrarija, Ernesto („Don Pasquale“) Donizettija, grof Lenski („Evgenij Onjegin“)Čajkovskog, Princ in Trufaldino („L’Amour des trois oranges“) Prokofjeva, Edvin („Die Chardaszfürstin“) Kálmána, Narabot („Salome“) Straussa, Vanja Kudrijaš („Katja Kabanova“) Janačeka…

Pored opernog, njeguje i koncertno pjevanje. Nastupao na koncertnim pozornicama diljem Slovenije, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Nemačke, Italije, Francuske, Austrije, SAD, itd. Njegov repertoar obuhvata solo pjesme i najveća vokalno-instrumentalna djela svjetske i domaće glazbene baštine, među kojima su „Requiem (Mozart), Stabat mater (Rossini), „Messiah (Händel), „Johannespassion“, „Mattheuspassion“ iMagnificat“ (Bach), „Svadba“ (Stravinski), „Catulli Carmina“ i „Carmina Burana“ (Orff), „Liturgia Domestica (Grechaninov), „Liturgija Jovana Zlatoustog“ (Čajkovski), „Osorski Requiem“ (Papandopulo), „Membra Jesu Nostri“ (Buxtehude)…

Dobitnik je nagrade „Neven Valent“, Festivala Svetog Marka u Zagrebu i nagrade Festivala barokne muzike u Varaždinu.

U dosadašnjoj pjevačkoj karijeri je nastupao na većini važnijih regionalnih festivala (Korkyra baroque – Korčula, Osorski festival, Varaždinske barokne večeri, Festival Svetog Marka grada Zagreba, Zagrebačke ljetnje večeri, ciklus Sfumato HRT, Ljubljanski ljetni festival, Dies organorum – Beograd, Belef, Bemus, kao i na festivalima u Atini, La Rochellu, Barceloni, Lyonu). Sarađivao je sa mnogim međunarodno priznatim dirigentima, kao što su: Lajovic,  Kranjčević, Voltolini, Rossberg, Marović, Jagušt, Danon, Tchobanov, Pacitti, Armiliato, Marciano,  Helmrath, Niquet,  Tabakov, Sudžić, Letonja, Krečič, Kyzlink, Švec…, i sa ansamblima: Zagrebačka filharmonija, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Zbor i Simfonijski orkestar RTV Srbije, Rumunjska državna filharmonija, Orchestre National de Lyon, Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Slovenska filharmonija…

 

Details

Date:
May 27, 2019
Time:
17:00 - 19:00
Event Category:

Venue

Narodno pozorište Sarajevo
Obala Kulina bana 9
Sarajevo, 71000 Bosnia and Herzegovina
Phone:
+387 33 221 682
Website:
www.nps.ba

Organizer

Narodno pozorište Sarajevo
Phone:
+387 33 221 682
Email:
ureddirektora@nps.ba
Website:
www.nps.ba