Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Gostovanja NPS – Dramska predstava “Kralj Lear” 14. decembra u Narodnom pozorištu Sombor

Gostovanja NPS – Dramska predstava “Kralj Lear” 14. decembra u Narodnom pozorištu Sombor

 

DRAMSKA PREDSTAVA KRALJ LEAR 14. DECEMBRA U NARODNOM POZORIŠTU SOMBOR

Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa gostovanjima u zemljama regije. Višestruko nagrađivana predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Kralj Lear” rađena po tekstu Williama Shakespearea, u adaptaciji i režiji Diega de Breae bit će izvedena na sceni “Studio 99” Narodnog pozorišta Sombor u utorak, 14. 12. 2021. godine sa početkom u 20:00 sati.

Uz Izudina Bajrovića, koji će utjeloviti ulogu kralja Leara, za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, igraju Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS.

Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!