Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Gostovanje drame NPS u Beogradu – “Divlje meso”

Gostovanje drame NPS u Beogradu – “Divlje meso”

 

„DIVLJE MESO “ U BEOGRADU

U četvrtak, 21.decembra 2017, „Jugoslavenski dramski teatar“ iz Beograda, ugostit će predstavu Narodnog pozorišta Sarajevo. Riječ je o predstavi „Divlje meso“ rađenoj prema tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića.

Predstava i njeni protagonisti višestruko su nagrađivani na eminentnim festivalima u BiH i izvan nje. Važno je istakanuti doajene BH glumišta: Josipa Pejakovića, Zijaha Sokolovića, Vesnu Mašić, Branka Ličena, koji će uz svoje mlađe kolege Ejlu Bavčić – Tarakčiju, Sanelu Pepeljak, Ermina Sijamiju, Slavena Vidaka, Riada Ljutovića, Aldina Omerovića, Vedrana Đekića, Džanu Pinjo, Dinu Mušanović, Raisu Bužimkić, i Amara Selimovića, vrsnom igrom noć u Jugoslavenskom dramskom teatru učiniti nezaboravnom.

Po riječima reditelja Dine Mustafića, i ako je ova drama, “klasik” južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije ništa izgubila od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme. Tematsko-idejni okvir ove “drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom ” novog poretka”.

Početak 21. vijeka ovoj drami daje i novi kontekst u trenutku kada Balkan djeluje izgubljeno i dezorijentisano naspram Evrope koja dolazi u “naš dom” sa neoliberalnom ideologijom, porobljavajući sve pred sobom novcem i materijalnom moći, vodeći ljude u ekonomsko ropstvo. Želji da se bude bogat i uspješan, izgradi karijera i ode na Zapad, osvoji sreća i materijaliziraju snovi o boljem životu, priječi se porodica i tradicionalni moral. Tragični krug ratova i gubitaka, pobuna protiv “viška istorije” koja se preliva kroz generacije od očeva do sinova, zastaje kao “dlaka u grlu”, kao strano tkivo koje donosi nesreću, jer ne razumije život na Balkanu. Ruše se krovovi kuća u kojima smo živjeli sretno i lagodno, jer dolazi novo vrijeme stranog kapitala koji nosi pogubne posljedice u vidu ratova, nasilja i straha od gubitka identiteta.

Gostovanje Narodnog pozorišta Sarajevo u Beogradu omogućio je Savjet za regionalnu saradnju ( Regional Cooperation Council – RCC).

Savjet za regionalnu saradnju je regionalna organizacija koja radi na unaprjeđenju saradnje unutar jugoistočne Evrope u cilju evropskih i evro-atlanskih integracija regiona. Cilj Savjeta je društveni i ekonomski napredak svake od učesnica ponaosob, kao i regiona u cjelini. Regionalna saradnja u kulturi i umjetnosti je jedan od osnovnih preduslova oporavka i integracije regiona u evropske tokove. U sklopu svojih aktivnosti Savjet je do sad podržao mnoge kulturne projekte od kojih u oblasti scenske umjetnosti izdvajamo: gostovanje pozorišta Boško Buha iz Beograda s predstavom “Gospođa ministarka” u Narodnom pozorištu Sarajevo; gostovanje dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo s predstavom “Balkanski špijun u Sarajevu” u Zvezdara tetaru u Beogradu; gostovanje hit predstave poznatog bosanskohercegovačkog glumca, pisca i režisera Zijaha Sokolovića “Glumac je ..glumac..je glumac” u Prištini; te dva izvođenja predstave “Romeo i Julija”, Radionice integracije iz Beograda u Quendra Multimedia iz Prištine u Sarajevu i Tirani.

 

LICA/CAST

DIMITRIJA ANDREJEVIĆ – Josip Pejaković
MARIJA – Vesna Mašić, k. g.,
ANDREJA – Aldin Omerović
STEFAN – Amar Selimović, k. g.
SIMON – Ermin Sijamija
VERA – Ejla Bavčić – Tarakčija
HERCOG – Branko Ličen, k. g.
SARA – Džana Pinjo
KLAUS – Zijah Sokolović, k. g.
SIVIĆ – Slaven Vidak
ACO – Vedran Đekić
MIMI – Dina Mušanović
BAJALICA – Sanela Pepeljak
POP – Riad Ljutović
MUZIČAR – Raisa Bužimkić, k. g.

 

 

Više o RCC na http://www.rcc.int