Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

“Građanin plemić”

“Građanin plemić”

“Građanin plemić”

Na YouTube kanalu Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 19:30 sati, pogledajte Molierovu komediju “Građanin plemić” u adaptaciji i režiji Lary Zappia-e.

Predstava će biti dostupna na našem YouTube kanalu i dan kasnije 19. 4. 2020. godine od 13:00 do 17:00 sati.

Glumačke uloge u ovoj predstavi ostvaruju: Mirvad Kurić, Amina Begović, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Aldin Omerović, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Amra Kapidžić i Riad Ljutović.
Prema riječima redatelja Moliereov predložak je čist i prohodan; u njemu je i glumcu i redatelju i gledaocu sve vrlo brzo jasno. “I, kao u svakoj dobroj komediji, prestajemo se baviti onim “šta” i usredotočujemo se na “kako”. To nam pomaže da premostimo jaz stoljeća i nađemo dodirne tačke s našim vremenom. Na sreću, ljudske mane ostaju vijekovima iste – i danas nas lako prevare stvari koje volimo. Jedina je razlika u tome da je danas, za razliku od Moliereovog doba, premoć jednih likova nad drugima pitanje životne, a ne klasne pravde i mudrosti. Sve ostalo je bezvremeno jer, kako pisac kaže u jednom svom drugom komadu, zlobnici i zavidnici umiru, ali zloba i zavist nikad”, naveo je reditelj.