Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Juni u Narodnom pozorištu Sarajevo

Juni u Narodnom pozorištu Sarajevo

Juni u Narodnom pozorištu Sarajevo

Predstavu „Leptir“ u režiji Emira. Z. Kapetanovića, a prema tekstu Aleksandra Radunovića, možete pogledati u srijedu, 17. juna 2020. u 19:30 sati.
Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni NPS.

“Dramski tekst ‘Leptir’ ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije”.

U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija.

U subotu, 20. 6. 2020. u 19:30 sati, u povodu obilježavanja Svjetskog dana muzike na sceni NPS, bit će održan koncert Opere i Baleta NPS, “Glas i ples” u okviru koje ćete uživati u kompozicijama za glas i klavir domaćih kompozitora, u izvedbi članova Opere NPS. Na programu će se naći kompozicije Asima Horozića, Ranka Rihtmana, Darija Vučića, Tonija Toplana, Đele Jusića, Petra Konjovića, Marka Tajčevića i Milana Prebande.
Balet NPS izvest će najljepše numere iz poznatih bosanskohercegovačkih opera i baleta, “Hasanaginice” , “Omera i Merime” i “Katarine bosanske kraljice”.
Ovom prilikom publika će uživati u praizvedbi baletnog divertismana “Buđenje” u koreografiji Belme Čečo Bakrač koju je postavila na muziku mladog i talentiranog kompozitora i člana Opere NPS, Tonija Toplana.

U petak, 26. juna u 19:30 sati, na sceni NPS bit će izvedena komedije Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.
Predstava Balkanski špijun u Sarajevu jedna je od ozbiljnih komedija, koje osim pregršt smijeha donose i dosta tema za razmišljanje.
U predstavi igraju Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Merima Lepić-Redžepović, Milan Pavlović i Aldin Omerović.

Uz poštivanje mjera propisanih od strane Federalnog štaba civilne zaštite, broj posjetilaca koji će moći prisustvovati programima NPS će biti ograničen.

Našu publiku podsjećamo na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Rezervaciju ulaznica možete izvršiti
online: www.nps.ba, putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili telefonskim putem na broj: 033 221 682

Kupovina ulaznica na blagajni NPS.