Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

“Kao da je neko još uvijek u šumi” – pozorišna predstava temeljena na pričama žena žrtava strahota rata u Bosni i Hercegovini

“Kao da je neko još uvijek u šumi” – pozorišna predstava temeljena na pričama žena žrtava strahota rata u Bosni i Hercegovini

„KAO DA JE NETKO JOŠ UVIJEK U ŠUMI“ – POZORIŠNA PREDSTAVA TEMELJENA NA PRIČAMA ŽENA ŽRTAVA STRAHOTA RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Nakon sjajnih kritika i potresnih reakcija publike u Kataloniji, neispričano ratno poglavlje dolazi i u Sarajevo.

Subota, 6.novembar 2021. godine, u 19:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo

 Dogodilo se to u srcu Europe, na dva sata leta od Barcelone u kojoj su se euforično pratile legendarne Olimpijske igre. Uz snimke sjajnih medalja, na vijestima su se počeli pojavljivati prizori iz bosanskih logora.

Procjenjuje se da tijekom rata na području bivše Jugoslavije (1991.-2001.). silovano 25 do 50 hiljada žena. Međunarodni kazneni sud u Hagu prvi je sud koji je silovanje proglasio ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti. Dvadeset pet godina kasnije, pitamo se je li rat zaista završio za žene žrtve silovanja i djecu rođenu prisilnim trudnoćama. Silovanje kao oružje rata jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, preostali tabu iz rata devedesetih. Tema je to o kojoj se rijetko priča: žrtve traume nerijetko se žele vraćati u najmračnije kutke vlastite psihe, a djeca rođena iz tih zločina dan danas su stigmatizirana. Poznavatelje povijesti prijateljskih odnosa Katalonije i Bosne i Hercegovine te solidarnosti tijekom i nakon rata u BiH stoga ne čudi što se “Cultura i conflicte” (https://www.culturaiconflicte.org/english), katalonska umjetnička organizacija, odlučila uhvatiti u koštac s ovom temom u umjetničkom triptihu koji čine kazališna predstava, dokumentarni film i fotografska izložba.

Predstava „Kao da je netko još uvijek u šumi“ („Encara hi ha algú al bosc”), premijerno je izvedena u jesen 2020. u Kataloniji, u godini obilježavanja dvadesetpete godišnjice Daytonskog sporazuma kojim je službeno okončan rat u BiH. U Katalonskom narodnom pozorištu i diljem Katalonije izvedena je više od 50 puta te je popraćena sjajnim kritikama i potresnim reakcijama publike.

„Kao da je netko još uvijek u šumi” sazdano je u potpunosti od stvarnih svjedočanstava, svojevrsne autofikcije u kojoj stvarne žrtve izlaze pred nas zaštićene isključivo glumčevim tijelom, filmskim ekranom ili izložbenim platnom. Katarza je to koju može potvrditi emotivna recepcija brojne publike koja je triptih već vidjela. Svjedočanstva je u tekst uobličila dramaturginja Anna Maria Ricart Codina, a predstavu je režirao Joan Arqué Solà. Glumačku ekipu predvodi Ariadna Gil, jedna od najpoznatijih europskih filmskih i kazališnih glumica, te Montse Esteve, Òscar Muñoz, Magda Puig, Judit Farrés, Pep Pascual i Erol Ileri.

Turneja regijom započinje u Narodnom pozorištu Sarajevo, 6. novembra, nastavlja se u zagrebačkom ZKM-u 9. i 10., te završava u ljubljanskom Mladinskom gledališću 13. studenog.

Ulaznice za predstavu su u prodaji na biletarnici Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

Repertoar za novembar 2021. godine

Preuzmite pdf novembarskog repertoara Narodnog pozorišta Sarajevo.