Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

“Kavkaski krug kredom” na užičkom 24. jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda”

“Kavkaski krug kredom” na užičkom 24. jugoslovenskom pozorišnom festivalu “Bez prevoda”

“KAVKASKI KRUG KREDOM” NA UŽIČKOM 24. JUGOSLOVENSKOM POZORIŠNOM FESTIVALU “BEZ PREVODA”

 

U nedelju, 10. novembra 2019. godine u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Užice, u sklopu takmičarskod djela 24. jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez povoda”, bit će izvedena predstava Narodnog pozorišta Sarajevo “Kavkaski krug kredom”. Predstava je rađena po tekstu Bertolta Brechta, u režiji Paola Magellija, adaptaciju i dramaturgiju potpisala je Željka Udovičić Pleština.

Kavkaski krug kredom jedan je od zadnjih, ali i jedan od najintrigantnijih komada Bertolta Brechta (1898 -1956), dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar, tog vražjeg pacifista koji je svojim kritičkim, društveno angažiranim djelom revolucionirao kazalište. Hrabrost izričaja, snaga eksperimenta i strastvenost angažmana osigurala mu je ne samo poziciju najistaknutijeg njemačkog dramatičara 20. stoljeća čija riječ jednakom snagom i danas odjekuje s pozornica iščitavajući nemilosrdno istinu o svijetu i vremenu, već i neosporan utjecaj na suvremenu europsku dramu.

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić-Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Kenan Kojić kao muzičar, Isa Seksan kao Mihel, Ajla Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović kao djeca.

Predstavom „Nečista krv“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu podignuta je zavjesa na 24. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, čiji je ovogodišnji slogan „Ko je junak našeg doba?“.

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku da pogleda osam predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od kojih je sedam takmičarskih i jedna u čast nagrađenih.

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ se zatvara u utorak, 12. novembra dodjelom „Ardaliona“ i predstavom u čast nagrađenih „Kako život“ Narodnog pozorišta Užice.