Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Kralj Lear na jubilarnom XV “Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2018.”, u Crnoj Gori

Kralj Lear na jubilarnom XV “Međunarodnom festivalu glumca – Nikšić 2018.”, u Crnoj Gori

KRALJ LEAR NA JUBILARNOM  XV MEĐUNARODNOM FESTIVALU GLUMCA – NIKŠIĆ 2018

U petak, 30. novembra 2018. godine,  Drama Narodnog pozorišta Sarajevo učestvovat će na  jubilarnom XV “Međunarodnom  festivalu glumca Nikšić 2018“,  u Crnoj Gori. Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo predstavit će se izvedbom Shakespeareovog „Kralja Leara“ u režiji slovenačkog reditelja Diega de Bree.

Prvak Drame NPS, Izudin Bajrović, pojavljuje se u ulozi Kralja Leara, a u ostalim ulogama nikšićka publika imat će priliku vidjeti igru Sanele Pepeljak, Medihe Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana  Đekića i Elme Juković.  Za ulogu Leara Bajrović je nagrađen na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru nagradom „Zoranov brk“.

 Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast.

Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći.

Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života  na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Learov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce!

XV „Međunarodni  festival glumca“,  trajat će od 26. novembra do 2. decembra. Na repertoaru Festivala  bit će izvedno sedam predstava – šest u konkurenciji za nagrade, a jedan komad će biti izveden u čast nagrađenih na zatvaranju ove internacionalne smotre glume.

U takmičarskom dijelu programa nastupit će vodeće teatarske kuće iz: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Nakon izvođenja svake predstave bit će organizovan okrugli sto kritike.

Predstava „Kralj Lear“ Narodnog pozorišta Sarajevo nastala je u koprodukciji sa pozorišnim festivalom MESS.