Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Ljubica Ostojić (20. 3. 1945. – 29. 5. 2021.)

Ljubica Ostojić (20. 3. 1945. – 29. 5. 2021.)

LJUBICA OSTOJIĆ (20. 3. 1945. – 29. 5. 2021.)

S tugom obavještavamo publiku, prijatelje i uposlenike našeg pozorišta, da je naša draga Ljubica Ostojić preminula.

„Sve se nekako preživi, osim smrti“… naslov je posljednjeg dramskog teksta koji je postavljen na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo…. ali i jedna velika istina. Ostaće upamćena po velikim mislima, životnim mudrostima i dobrom srcu.

Narodno pozorište izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima, ali i svima onima koji su voljeli književnost i rad Ljubice Ostojić.

LJUBICA OSTOJIĆ rođena je 2o. 3. 1945. godine u Beogradu, a krajem iste godine nastanjuje se sa porodicom i živi u Sarajevu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Nastavlja da živi i radi u Sarajevu do današnjeg dana. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih. I profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji pozorišni kritičar u revijama «Odjek» i «Književna revija» i listovima «Oslobođenje» i «Večernje novine“, urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu, dramaturg-suradnik u Mostarskom Teatru Mladih 74 /MTM/. Od 1994. godine djelovala je kao predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti /ASU/. U zvanju Redovni profesor. Pisala je također radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti pozorišne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Bila je dramaturg, dramatizator i adaptator brojnih predstava u suvremenom pozorištu. Njena poezija proza, kritika, drame i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, bugarski, slovački, grčki, francuski… Bila je član Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. Izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja «Grozdanin kikot» (2000.)