Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Na današnji dan rođen je Mehmed Meša Selimović

Na današnji dan rođen je Mehmed Meša Selimović

Na današnji dan

Mehmed Meša Selimović bosanskohercegovački književnik je rođen u Tuzli 26. 4. 1910. godine.
Odrastao je i odgajan u tradicionalnoj muslimanskoj kući i mahali, no u okruženju komunističkih ideja i opredjeljenja svoje braće i sestara. Studirao je u Beogradu, diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu. Tokom studija bio je stipendista Gajreta…

U Sarajevu je uređivao je list Brazde. Predavao je na Višoj pedagoškoj školi, pa je bio docent na katedri za književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na kojem je predavao romantizam. Kratko je ostao na fakultetu, ali ne svojim izborom. Nije ponovo izabran. Zatim se okušao u djelovanju kao slobodni umjetnik. Nakon toga bio je umjetnički direktor Bosna filma. Pisao je filmske scenarije.
Od 1957. bio je direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Godine 1961. objavio je svoj prvi roman “Tišine” za koji je dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Zatim je postao glavni urednik izdavačke kuće Svjetlost, te predsjednik Udruženja književnika Bosne i Hercegovine. Bio je i glavni i odgovorni urednik časopisa za književost Život. Kratko je predsjedavao Savezom književnika Jugoslavije. Iste 1964. je postavljen i smijenjen. Godine 1966. objavljen mu je roman “Derviš i smrt”, koji književna kritika smatra za prvorazredni događaj i književni domet Bosne i Hercegovine i cijele Jugoslavije. Za roman je dobio NIN-ovu, Njegoševu i Goranovu nagradu, te AVNOJ-evu i Dvadesetsedmojulsku nagradu.

Najpoznatiji Selimovićevi romani su “Derviš i smrt” i “Tvrđava”.

Od 1968. godine je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a od 1974. godine i redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Godine 1971. dobio je počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu. U penziju je otišao 1972. godine, a 1973. godine je preselio u Beograd.

Umro je 11. juna 1982. godine.