Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Manifestacija „Vogošćanski dani 2019“ – Drama NPS gostuje sa komedijom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“

Manifestacija „Vogošćanski dani 2019“  – Drama NPS gostuje sa komedijom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“

Manifestacija „Vogošćanski dani 2019“  – Drama NPS gostuje sa komedijom „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“

U okviru manifestacije “Vogošćanski dani 2019“ ansambl Drame Narodnog pozoršta Sarajevo izvest će komediju autora Almira Imširevića “Fistik ili san o suncu mjesecu i još nekim sitnicama” rađenu prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demridžića u režiji Admira Glamočaka.

Predstava će biti izvedena u  subotu, 22. juna u 20:00 sati.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Merima Lepić-Redžepović.

 

Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji.

Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u „kostimu“ običnog čovjeka, i to je njegova snaga, njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK.

U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje „ožiljak“.

Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK.