Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

MESS 2018 / Josip Pejaković – dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca

MESS 2018 / Josip Pejaković – dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca

MESS 2018 / Josip Pejaković – dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca

Dobitnik Zlatnog lovorog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine je glumac Josip Pejaković, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je od 1970. ostvario svoj cjelokupan profesionalni radni vijek.

Nagrada mu je uručena na svečanosti u petak, 5. oktobra, 2018. u „Bijelom salonu“ Narodnog pozorišta Sarajevo u prisustvu njegovih brojnih kolega i kolegica i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa.

“Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Josipu Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bosanskohercegovačkih pozorišta. Pisac i glumac koji  je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao sa vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici. Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do svakog gledaoca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprostavljanju ratu i nacionalizmu!”, stoji u obrazloženju Direkcije.

 

Preuzeto sa: radiosarajevo.ba