Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Muzičko putovanje kroz kulture

Muzičko putovanje kroz kulture

REZERVIŠITE ULAZNICE ZA OVU PREDSTAVU

CIJENA: 10, 15, 20KM

 

MUZIČKO PUTOVANJE KROZ KULTURE

Koncert povodom 96. godišnjice osnivanja Republike Turske

Narodno pozorište Sarajevo, 23. 10. 2019. u 20:00 sati

Pijanistica: RÜYA TANER

Perkusionist: DİNÇER ÖZER

 

Zeybek / Ulvi Cemal Erkin

(Percussion Arr. Dinçer Özer)

Un Sospiro / Franz Liszt

La Leggierezza / Franz Lisz

Aman Avcı / Turska narodna melodija

(Arr. Rüya Taner & Dinçer Özer)

Reflets Dans l’Eau / Claude Debussy

 Što te nema / Jadranka Stojaković

(Sopran: Lejla Jusić)

 Lesghinka / Sergei Liapunov

 Bahcada Guzu / Sabrali: Yılmaz Taner – Mahmut İslamoğlu

(Arr. Rüya Taner & Dinçer Özer)

 Çanakkale / Turska narodna melodija

(Arr. Rüya Taner & Dinçer Özer)

 Six Piano Pieces, No: 6 / Sayram Akdil

(Perc.Arr. Dinçer Özer)

Batum / Turska narodna melodija

(Arr. Rüya Taner & Dinçer Özer)

(Sopran: Lejla Jusić)

 

Gostujući solisti:

Lejla Jusić, sopranistica

Emir Nuhanović, klarinetist

 

RÜYA TANER, pijanistica

Priznata kao jedna od vodećih koncertnih pijanistica nove generacije u Turskoj i umjetnica steinway-a,  porijeklom je iz Turske Republike Sjeverni Kipar.

Njen muzički trening je započeo sa njenim ocem nakon čega su uslijedile studije na Državnom konzervatoriju Ankare sa Mithatom Fenmen-om i Tulgom Cetiz. Kada je imala 11 godina Zakon o nadarenoj djeci omogućio joj je da stekne državnu stipendiju za odlazak u London, gdje je učila sa Joan Havill na Guildhall školi muzike i drame stekavši diplome od AGSM i ARCM sa Kraljevskog koledža muzike i Diplomu za koncertni recital koja se rijetko dodjeljuje.

Tokom njenih studentskih godina, učestvovala je u mnogim majstorskim kursevima uključujući Pascal Devoyon (London) i Pascal Roge (Nice), nakon čega je zajedno nastupila na Bellapais Festivalu u Sjevernom Kipru. Osvojila je nagrade na mnogim nacionalnim festivalima pu Ujedinjenom Kraljevstvu što uključuje prvo mjesto na „Nacionalnom Mozart Piano takmičenju“, Oksford i Hatfield festivalima gdje je dobila pohvale od kritičara za interpretaciju Franz Liszt-a i kasnije na njenom debitnom recitalu u London Wigmore Hall-u.

Nakon njenog prvog nastupa u čuvenom Wigmore Hall-u, nastupala se u koncertnoj sali St John’s Smith Square u Londonu, Fairfield Hallu i glavnim mjestima unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Gostovala mnogo puta u gotovo 75 zemalja u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Aziji i regiji Zaljeva, izvodeći samostalne recitale, kamernu muziku i koncertne nastupe.

Taner je nastupila s vodećim državnim i privatnim orkestrima u Ankari, Istanbulu, Izmiru, Antaliji, Bursi, Adani i Mersinu, Orkestrom turskih oružanih snaga u Turskoj, Sofijskim orkestrom filharmonije, orkestrom  filharmonije u Plovdivu, s Moldavijskim nacionalnom simfonijskim orkestrom, s MAV Orkestrom u Mađarskoj, Filharmonijskim orkestrom Belgije, Ukrajine, Sarajeva, Makedonije, Grčke, Bjelorusije, Pakistana, Azerbejdžana, Uzbekistana, Turkmenistana i Kirgistana i sa Kraljevskim simfonijskim orkestrom Omana.

Njeni nastupi u inostranstvu emitirani su na nacionalnom radiju i televiziji na Sjevernom Kipru, Italiji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Azerbejdžanu i  Turskoj.

Osim što je usavršavala svoju solo karijeru, Taner je posvetila više vremena kamernoj muzici, nastupajući sa solistima nove generacije i dva klavirska recitala sa muzičarima „ADAP“ (Udruženjem umjetnika ujedinjenih za mir), čiji je stalni član.

Njeni snimci „Debitantskog recitala u Wigmore Hall-u“ uživo u Londonu i „Slatke vode Evrope“ snimljeni na Rudolfinumu u Pragu, pobrale su brojne pohvale od strane štampe i ljubitelja muzike širom svijeta.

 

DİNÇER ÖZER, perkusionist

Svoje prve muzičke korake počeo je sa svojim ocem Erdem Özer-om. Nakon početnog zanimanja za muziku, upisuje Odsjek za perkusiju Državnog konzervatorija u Ankari i radi pod mentorstvom Muzafer Erberika i Hašim Jedidžana. Pored solo poduhvata za vrijeme studija, učestvovao je i, kao dio tima, na nekoliko perkusionističkih koncerata. Nakon uspješno završenih studija, položio je ispit Simfonijskog orkestra Predsjedništva, čime je postao član perkusinističkog orkestra.

Nakon toga učestvovao je i kao solist, ali i kao dirigent na koncertima Orkestra mediteranske omladine, koji se tada nalazio u Francuskoj. Učestvovao je i na Master Class-u sa najboljim evropskim perkusionistom Sylvio Gualda-om i pozvan je u njegov razred u Parizu. U Sjedinjenim Američkim Državama radio je na polju moderne muzike i jazza sa S. Saumders Smith-om, simfonijske muzike sa Dannis Kain-om, jazza sa Peter Erskin-om, latinske muzike sa Lois Conte-om i rock muzike sa Kenneith Anoff-om. Osvojio je najviše bodova na testu kojeg organizuje Vlada Švicarske za sve države. U ženevskom konzervatoriju radio je sa Yves Bruestauxt-om, William Blanc-om i John Mayer-om. U tom periodu pozvan je i u svjetski poznat Švicarski simfonijski orkestar i učestvovao na nekoliko koncertnih turneja. Pored toga, postao je član i Međunarodnog perkusionističkog ženevskog društva i s njima učestvovao na mnogim koncertima. Nakon mnogobrojnih koncerata u Italiji, Češkoj, Španiji, Njemačkoj, Japanu, Engleskoj, Siriji, Pakistanu i drugim državama vratio se u Tursku i počeo učestvovati na koncertima sa Soner Özer-om, kao dio Perkusionističkog društva, koje je, nakon napravljene pauze, ponovo formirano. Pisao je muziku za Društvo modernog plesa, Narodne plesove i Baletno društvo.

Na poziv šefa Odsjeka za perkusiju Njujorškog univerziteta, Jonathan Haas-a, zajedno sa Soner Özer-om, studentima je održao koncert i predstavio tursku ritmiku. Isto tako, na poziv Organizacionog odbora Perkusijskog festivala na Majorci održao je predavanje i koncert. Bio je protagonist otvaranju perkusijonističkih odsjeka na mnogim fakultetima, a na nekim od njih je i sam obezbijedio potrebnu opremu i time oživio ovaj dio muzike. Ima za cilj da zajedno sa poznatim kompozitorom Ulvi Džemal Erkin-om svijetu predstavi kompoziciju Kočekće, u kojoj  su najbolje korišteni turski motivi.

Pored mnogobrojnih koncerata u državi i van nje, rukovodi i grupom Perkusio-nističkog sinfonijskog orkestra Predsjedništva. Posredstvom međunarodnih festivala, došao je do mnogih omladinaca i djece i pomogao im u izražavanju sebe u okviru umjetnosti. U turski obrazovni sistem uveo je i temu upotrebe perkusinostičkih instrumenata u predmetu Uvod u muziku i zajedno sa Ministarstvom obrazovanja radi na mnogim projektima. U Perkusionističkom centru, kojeg je i sam osnovao, metodama koje je sam implementirao podiže nove naraštaje, a perkusinostičkim instrumentima sprovodi aktivnosti ritmičke terapije.

 

GOSTUJUĆI SOLISTI:

LEJLA JUSIĆ, sopranistica

Rođena je u Sarajevu, gdje je završila Muzičku akademiju, odsjek za  solo pjevanje. Tokom školovanja više puta je nagrađivana na muzičkim takmičenjima. Kao solista Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uspješno ostvarila nekoliko uloga izvodeći ih i na drugim teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je i u nizu teatarskih projekata kao vokalni solist i muzički saradnik.

Sa Akademijom scenskih umjetnosti sarađuje od 1997. godine, a danas u zvanju  vanrednog profesora predaje predmet Glas na odsjeku za glumu. U svojstvu muzičkog saradnika učestvovala u realizaciji  nekoliko TV projekata i filmova. Svoj umjetnički rad posvetila je i promociji bosanskohercegovačke muzičke tradicije, objavila dva CD-a te  ostvarila veliki broj javnih nastupa u zemlji i inostranstvu / SAD, Austrija, Njemačka, Švicarska, Češka, Francuska, Italija, Maroko, Portugal, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora/. Značajan broj nastupa održala je u Republici Turskoj od kojih se izdvajaju solistički koncert  u dvorani AKM u Istanbulu, koncert sa Bursa simfonijskim orkestrom, simfonijskim orkestrom Bilkent univerziteta /Kulturno-kongresni centar Predsjedništva Republike Turske/, koncerti u CRR koncertnom salonu u Istanbulu, itd. Bila je BH predstavnik na muzičkom festivalu Turkcevizyon u organizaciji TRT-a. Sarađuje sa poznatim turskim umjetnicima.

 

EMIR NUHANOVIĆ, klarinetist

Rođen je u Konjicu. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu 1981. godine. Klarinet je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje završava i postdiplomski studij. Uporedo je studirao dirigovanje u Skoplju, Prištini i Sarajevu.

Godine 1981. i 1983., kao klarinetist i član Kamernog tria Muzičke akademije Sarajevo osvaja prve nagrade na Saveznom takmičenju učenika i studenata muzike Jugoslavije.

  1. godine boravi u SAD – New Yorku gdje završava art-menadžment. 1997. godine dobitnik je specijalnog priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i kulture za izuzetan doprinos razvoju muzičke kulture u Bosni i Hercegovini. Grad Sarajevo mu dodjeljuje Šestoaprilsku nagradu 1998. godine, za izuzetna postignuća u domenu unaprijeđenja muzičkog života u Sarajevu za vrijeme rata.

Kao solista i dirigent gostovao je u poznatim koncertnim dvoranama Beč-Musikverein, Innsbruck, Salzburg (Austria); Pariz, Prepinjan, La Rošel (Francuska); Rimu, Veneciji, Ravena, Farfa, Fermo, Ostia (Italija); Istanbul (Turska); Ščećin (Poljska); Štokholm (Švedska); Lisabon (Portugal); Cirih (Švicarska); Valensija (Španija); New York, Dayton, Lake Placid, Boston (SAD); Ljubljana (Slovenija); Kipar; Oslo (Norveška); Sofija i Plovdiv (Bugarska); Harkiv (Ukrajina); Hirošima (Japan).