Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Na sceni NPS -“Duhovita i mudra tragikomedija“ nagrađenog teksta u gostujućoj predstavi HNK Split “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad”

Na sceni NPS -“Duhovita i mudra tragikomedija“ nagrađenog teksta u gostujućoj predstavi HNK Split “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad”

Duhovita i mudra tragikomedija“ nagrađenog teksta u gostujućoj predstavi HNK Split “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17 aprila gostuje Dramski ansambl HNK Split koji će izvesti dramu Predraga Lucića “Aziz ili Svadba koja je spasila zapad”, a riječ je o tekstu koji je praizveden na prošlogodišnjem Splitskom ljetu u Vili Dalmaciji.

Režiser predstave je Dino Mustafić, Nikša Arčanin je glumio Aziza, dok su ostale uloge tumačili Stipe Radoja, Katarina Romac, Nikola Ivošević, Monika Vuco, Tajana Jovanović, Marjan Nejašmić Banić, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Davor Pavić, Vicko Bilandžić, Ivo Perkušić, Ivan Baranović, Mia Čotić i Zdeslav Čotić.

Predstava prikazuje klasično vjenčanje s obiteljima i uzvanicima koji se baš i ne vole, no usprkos tome slave i zabavljaju se sve dok se kao nepozvan gost nije pojavio strah od jednog Arapina, osobe druge boje kože. Svatovi u njemu vide terorista, pa sve više otkrivaju svoju malograđanštinu. Dobar dio vremena ga vrijeđaju, govore razne pogrdne riječi, izazivaju. Lucić je zapravo u svom djelu opisao histeriju rata protiv terorizma i proizvođenje industrije straha

Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Lejla Hodžić, koreograf Gjergi Prevazi, scensku muziku potpisuje Tamara Obrovac, autor video-arta Rino Barbir, dizajn svjetla Zoran Mihanović i Siniša Jakovčević, te dizajn tona Tomislav Luetić. Songove je uvježbala Ana Šabašov. Za svoju tragikomičnu alegoriju, nastalu po motivima Brechtova “Pira malograđana”, na 63. Splitskom ljetu Predrag Lucić je nagrađen Juditom za najbolje postignuće u dramskom programu Festivala.

Predstava počinje u 19,30 sati a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.
Predstava će se izvesti u saradnji sa Festivalom Mess u okviru programa “Modul memorije 2018”.