Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Na sceni NPS komedija “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” i koncert “Glas i ples”

Na sceni NPS komedija “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama” i koncert “Glas i ples”

Na sceni Narodnog pozorišta Srajevo komedija „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama“ i koncet “Glas i ples”

U utorak, 8. 6. 2021. u 19:30 sati pogledajte komediju „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitinicama“ autora Almira Imširevića, rađena prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca najduhovitijih pozorišnih hitova Admira Glamočaka.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji.

Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u „kostimu“ običnog čovjeka, i to je njegova snaga, njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK.

U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje „ožiljak“.

Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK.

U subotu, 12. 6. 2021. godine, u 19:30 sati, na sceni NPS bit će održan koncert “Glas i ples” u izvedbi članova Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.
Na programu su solo pjesme za glas i klavir, domaćih kompozitora Asima Horozića, Ranka Rihtmana, Đele Jusića, Darija Vučića, Tonija Toplana, Petra Konjovića, Marka Tajčevića i Milana Prebande.
Balet NPS izvest će najljepše numere iz bosanskohercegovačke opere „Hasanaginica“,  baleta “Omer i Merima” i “Katarina, bosanska kraljica”…

 

Rezervacije ulaznica možete izvršiti, online: www.nps

putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com

telefonskim putem na broj: 033 221 682

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.

Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.