Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Nakon 63 godine: “Kralj Lear” ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Nakon 63 godine: “Kralj Lear” ponovo na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Fotografije: Almir Rezić | Tekst preuzet sa coolstyle.ba

Kultno djelo svjetskog klasika Williama Shakespeara, “Kralj Lear“, stiže na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo. Premijerno pred publikom, u režiji gosta iz Slovenije Diega de Brea, bit će 28. oktobra s početkom u 19.30 sati.

Naslovna uloga povjerena je prvaku Drame NPS Izudinu Bajroviću, a predstava je  realizirana u kooprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS. Projekat je podržala i Britanska ambasada u našoj zemlji na čelu sa ambasadorom Edwardom Fergusonom.

– Zadnji put “Kralj Lear“ na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo predstavljen je 1954. godine, a zadnji put Shakespeara smo imali 2011. sa “Richardom III“, zato smo jako sretni da ćemo ponovo imati svjetski klasik, i vrlo smo zahvalni ambasadoru Fergusonu što nam se pridružio u realizaciji- kazala je na današnjoj pres-konferenciji Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.

Brojnim medijima obratio se i ambasador Ferguson istaknuvši kako je uzbuđen što će u Narodnom pozorištu Sarajevo igrati jedna, po njegovom sudu, od najboljih predstava.

– Veoma sam sretan što su me uključili u ovaj projekat, i što sam mogao podržati njegovu realizaciju. Predstava će biti na bosanskom, titlovana na engleski da svi mogu uživati. Ovo je odličan primjer kako dvije kulture mogu sarađivati- dodao je.

Hašimbegović je potom istakla kako će ubuduće praksa Narodnog pozorišta Sarajevo biti da sve drame prevedu na engleski kako bi i omogućili da njihov prate repertoar i oni koji do sada to nisu mogli.

Medijima se obratila i Arma Tanović- Branković, direktorica i osnivačica Helen O’Grady Drama Academy Sarajevo, koja je iskazala čast što je dio velikog projekta kakav jeste predstava “Kralj Lear“.

– Helen O’Grady Dramska Akademija osnovana je u Australiji 1979. godine. Helen O’Grady je glumica, kvalificirana učiteljica glume i televizijska voditeljica, koja je često djecu pozivala u svoj program. Njena namjera je bila napraviti glumački program za djecu kojem je osnovni cilj da razvije vještinu govora i jezika te da ojača dječije samopouzdanje i samopoštovanje. Akademija postoji u 30 zemalja širom svijeta. Naša djeca će biti na premijeri predstave i radit će takozvane Shakespearove pozdrave – istakla je Tanović-Branković.