Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Nakon izvedbe predstave “Protekcija” održana panel diskusija

Nakon izvedbe predstave “Protekcija” održana panel diskusija

NAKON IZVEDBE PREDSTAVE PROTEKCIJA ODRŽANA PANEL DISKUSIJA

Na mladima svijet ostaje – kaže stara izreka. Ponukani tom izrekom i činjenicom da u sve u šta uložimo trud i energiju daje rezultat, Narodno pozorište Sarajevo je pokrenulo projekat „Pozorište u službi edukacije mladih“ u saradnji sa srednjim školama Kantona Sarajevo. Večeras je nakon izvedene predstave “Protekcija” održana prva panel diskusija u okviru navedenog projekta.

U Panel diskusiji su učestvovali učenici Srednje Ekonomske škole, Srednje škole primijenjenih umjetnici, glumci i glumce, te članovi autorskog tima predstave: Mona Muratović (glumica), Mak Čengić (glumac), Merima Lepić-Redžepović (glumica), Dario Kos (muzičar), Džejna Hodžić (dramaturginja), te ispred Službe marektinga i propagande Nikolina Petković-Jalovičić, koja je zadužena već dugi niz godina za komunikaciju sa predstavnicima srednjih škola.

Ovim projektom, u okviru kojeg će se organizovati panel-diskusije, ima za cilj afirmaciju i približavanje pozorišne umjetnosti mlađoj populacije, te na taj način obrazovanje nove pozorišne publike. Cilj je potaknuti mlade na razmišljanje i stvaranje argumentovanih vlastitih mišljenja, te pokretanje njihovog analiziranja i posmatranja predstava iz ugla kontekstualnog razmatranja same tematike predstave iz čega nastaje prosuđivanje aktuelnih situacija u društvu.

Nakon prve panel diskusije utisci sa obije strane su jako pozitivni. Smatramo da je ovo početak jedne velike priče i jako je značajno da su učenici ostali na diskusiji i imali želju da razgovaraju i upoznaju teatarske ljude.

Sama večerašnja diskusija i zainteresovanost mladih ljudi da prisustvuju ovakvom događaju, potvrda je da su mladima potrebni ovakvi sadržaji. Radujemo se našoj narednoj panel diskusiji, koja će biti uskoro najavljena.