Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Premijera dramske predstave “Protekcija” ispraćena ovacijama i salvama smijeha

Premijera dramske predstave “Protekcija” ispraćena ovacijama i salvama smijeha

 

 

Premijera dramske predstave “Protekcija” ispraćena ovacijama i salvama smijeha

Dramska predstava “Protekcija” po motivima teksta Branislava Nušića i adaptaciji Milene Bogavac, a u režiji Kokana Mladenovića, premijerno je izvedena večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ovom predstavom obilježena je stogodišnjica postojanja Narodno pozorišta Sarajevo, i svečano je otvorena pozorišna sezona 2021/2022. Treba dodati i da je stogodišnjica Narodnog pozorišta Sarajevo, večerašnjom premijerom, obilježena u okviru manifestacije “Dani europskog naslijeđa u Federaciji”.

Stogodišnjici Narodnog pozoritšta Sarajevo svojim dolaskom na značaju su, između ostalih, dali: Ivica Šarić, Srđan Mandić, Hasija Borić, Maja Salkić, Edina Papo, Izudin Bajrović i druge zvanice i gosti.

Publika je kroz smijeh pratila premijerno izvođenje “Protekcije” i autorsku ekipu, s glumcima, nagradila ovacijama.

Prva i druga repriza na repertoaru su u petak i subotu, 22. 10. i 23. 10. u istom terminu. Kompozitorica predstave je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima LepićRedžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić kao i muzičari Naomi Druškić, Lucija Mesarek i Dario Kos.