Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Narodno pozorište Sarajevo: Večeras premijera dramske predstave “Protekcija”

Narodno pozorište Sarajevo: Večeras premijera dramske predstave “Protekcija”

NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO: VEČERAS PREMIJERA DRAMSKE PREDSTAVE “PROTEKCIJA”

Dramska predstava “Protekcija” po motivima teksta Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, biće održana večeras u 19:30 sati. Ovom premijerom, Narodno pozorište Sarajevo, obilježit će stogodišnjicu postojanja i svečano otvoriti pozorišnu sezonu 2021/2022. Treba dodati i da se stogodišnjica Narodnog pozorišta Sarajevo obilježava u okviru manifestacije “Dani europskog naslijeđa u Federaciji”.

Prema riječima reditelja Kokana Mladenovića, Protekcija će biti nova hit predstava koju će publika gledati uz smijeh, ali i gorčinu. Tragično je to što se afere o kojima je Nušić pisao u ovoj komediji mogu prepoznati i u političkoj svakodnevnici, kako Bosne i Hercegovine, tako i regiona.

Milena Bogavac, koja potpisuje adaptaciju teksta i songove, tvrdi kako je ovaj komad važno pogledati, jer je hrabar u nazivanju društvenih anomalija pravim imenima i njihovom beskompromisnom izdvajanju. Prema njenim riječima, hrabrost je najvažniji adut Nušićevog komediografskog opusa.

Dramaturgiju za predstavu “Protekcija” potpisuje Džejna Hodžić, kompozitorica je Irena Popović Dragović, za scenografsko rješenje je zadužena MarijelaHašimbegović, saradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić, a kostimografkinja Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima LepićRedžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić i muzičari Naomi Druškić, Lucija Mesarek i Dario Kos.