Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

Nikola Hajdušković – Reditelj prve predstave izvedene na sceni NPS

Nikola Hajdušković – Reditelj prve predstave izvedene na sceni NPS

NIKOLA HAJDUŠKOVIĆ –  REDITELJ PRVE PREDSTAVE IZVEDENE NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

 Nikola Hajdušković, rođen je 1876. godine u Beogradu. Bio je glumac i reditelj. Kao glumac, 1895. pridružio se Narodnom pozorištu u Beogradu,  gdje je počeo igrati za vrijeme  tadašnjeg štrajka. Nakon toga je kratko boravio u Nišu, a po povratku u Beograd formirao je privatnu trupu “Vračarsko pozorište”. 1920. godine je započeo svoj stalni angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo u koje dolazi kao glumac i iskusni reditelj.

Zvanični početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo veže se upravo za ime Nikole Hajduškovića i datum 23. 10. 1921. godine. Tada je premijerno izvedena predstava “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića, koju je režirao Nikola Hajdušković. U predstavi su igrali: Dušan Radenković, Micika Hrvojić, Zora Crnogorčević, Ilija Vučićević, Leposava Nišlić, Andra Čurčić, Danica Novaković, Fran Novaković, Svetozar Milutinović, Dušan Kremenović i  Zora Čurčić.

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna,  pokazat će i izvođenje istog naslova  u režiji srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, postavljeno u savremeni kontekst. Premijera je zakazana za  četvrtak, 21. 10.  2021. godine u 19:30 sati,  na dan kada Narodno pozorište Sarajevo slavi stotu godišnjicu. Prva i druga repriza na repertoaru su  u petak i subotu,  22. 10. i 23. 10.  u istom terminu. Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret  Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

-Rezervacije karata za reprizna izvođenja možete izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta, pozivom na broj  033221682, putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com, ili lično.

-Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati