Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NOVEMBAR U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO

NOVEMBAR  U NARODNOM  POZORIŠTU SARAJEVO

U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak, 3.novembra sa početkom u 19:30sati, uživjate u kraljici opereta „Kneginja čardaša“ u sjajnoj izvedbi solista i Hora Opere NPS, uz učešće Drame i Baleta NPS, uz prtanju Sarajevske filharmonije,  kojom će dirgovati Dario Vučić. Režiju potpisuje Amra Mehić.

U subotu, 4. novembra,  sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama ”Sve se nekako preživi,  osim smrti” u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić.

Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe.
Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život,  koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze…
Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način.

Podsjetimo da je predstava na nedavano održanom XVI festivalu bh. drame Zenica – Sarajevo 2017. osvojila 6 nagrada.

U predstavi ”Sve se nekako preživi, osim smrti” igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ponedjeljak, 6. 11. 2017.  donosi nam dramu Harisa Pašovića nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevi i East West Centra „Otkrivanje žene“. Predstava počinje u 19:30 sati.

„Otkrivanje žene” je dramski tekst Harisa Pašovića, suvremenog pisca i redatelja koji na neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst je nastajao u toku procesa postavljanja predstave. „Otkrivanje žene“ razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vijekove.

„Otkrivanje žene“ jako je bitan komad ne samo za nas Balkance i Balkanke, nego i za sve žene svijeta. Danas postoji veliki broj žena koje vode države ili rade druge poslove koji su do sada smatrani muškim; postale se naučnice, sportašice, pilotkinje,… Žene su od statusa nižih bića postale emancipovane i izborile su se za svoja prava.

 U srijedu, 8. 11. 2017. u 19:30 sati,  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo doajeni bh. glumišta Josip Pejkaović, Zijah Sokolović, Vesna Mašić… za Vas će izvesti višestruko nagrađivanu predstavu po tekstu Gorana Stefanovskog,  u režiji vrsnog Dine Mustafića „Divlje Meso“.

U subotu, 11. 11. 2017. u 19:30 sati, na sceni NPS te večeri solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, izves će W. A. Mozartovu operu “Don Giovanni” u režiji Aleksandra Nikolića.

Don Giovanni se naširoko smatra jednim od najvećih muzičkih djela ikad skladanim, i od opera zasnovanih na legendi oDon Juanu, Don Giovanni se smatra bez premca. Da Ponteov libreto je, poput mnogih iz tog vremena, opisan kao dramma giocoso: “giocoso” značeći razigran, komičan, i “dramma” označavajući operni tekst (kratica od “dramma per musica”). Mozart ga je u svoj katalog unio kao “opera buffa“.

Narodno pozorište Sarajevo

Vaše mjesto susreta!