Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NPS – 60. jubilarno izvođenje opere “Hasanaginica”

NPS – 60. jubilarno izvođenje opere “Hasanaginica”

60. jubilarno izvođenje opere “Hasanaginica”

 

Hasanaginica je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine.

Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, režiju je potpisao Sulejman Kupusović.

Opera „Hasanaginica“ će u srijedu, 20. juna izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a koju će besplatno moći pogledati naši građani, jer im je to omogućilo Adriatic osiguranje, doživjeti svoje 60. jubilarno izvođenje.

Na sceni ćemo premijerno imati priliku slušati i gledati Ademu Pljevljak – Krehić i Leonarda Šarića, koji će utjeloviti uloge Hasanaginice i Hasanage.

Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će nam dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić. Predstava počinje u 19:30 sati.

Nakon ove sjajne izvedbe u Sarajevu u operi „Hasanaginica“ uživat će publika u rodnom gradu kompozitora Horozića, u Tuzli. Opera će biti izvedena 23. juna u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli, opera „Hasanaginica“ će se naći na prestižnom regionalnom 66. Festivalu Ljubljana u Sloveniji 5. jula 2018. godine .

Ova gostovanja pomogli su kompanije Centrotrans i BH pošta.

Opera Hasanaginica u ovoj godini postala je punoljetna i želimo joj dug život sa novom solističkom postavom.