Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NPS – “Derviš i smrt” splitskog Baleta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

NPS – “Derviš i smrt” splitskog Baleta  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

“Derviš i smrt” splitskog Baleta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Trenutno najgledaniji balet “Derviš i smrt” koreografa Igora Kirova, sarajevska publika ima priliku vidjeti i uživati u ovom najpromišljenijem, najkreativnijem baletu kojeg nam donose članovi ansambla Baleta HNK Split. Gostovanje ovog baleta na sceni Narodnog pozorišta, a u sklopu festivala Sarajevska zima planirano je za 17. mart 2018. godine sa početkom u 19:30 sati

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf Igor Kirov, od 2016. umjetnički direktor Baleta HNK Split, inspiraciju za svoju novu predstavu našao je u bogatom književnom djelu istoimenog romana Meše Selimovića. Njegova koreografija pokušaj je prodiranja u podsvjesno, traganje za ljudskom biti, suočavanje s vlastitom dušom i njenim oslobađanjem.

Nagrađivani makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, libretist Sašo Dimoski, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, arhetipskih putovanja duše i tijela – od vlastitog pakla, preko vlastitog čistilišta, do vlastitog, intimnog raja. Glavna se dramaturška intervencija u odnosu na Selimovićev roman odnosi na uvođenje lika duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina, na kojoj se izgrađuju međusobni odnosi svih likova u libretu ovog savremenog baleta.

Originalnu muziku potpisuje Goran Bojčevski,koja doprinosi dramatičnosti i stvaranju posebne energije tokom izvedbe, a ostatak autorskog tima predstave čine Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera, te scenograf Slaven Raos. Imaginativna likovnost doprinosi posebnosti atmosfere ovog baleta.

Veliki interes publike vlada za ovu predstavu. Balet “Derviš i smrt”, praizveden na 63. Splitskom ljetu i ispraćen je ovacijama publike, i danas na pozornici splitskog Hrvatskog narodnog pozorišta za ovu predstavu traži se karta više.

“Priča Derviša je poznata na ovim prostorima i bliska je ljudima. Derviš je simbol duše koja transcendira sve geografske, religijske i uopće sve vanjske odrednice koje su nam nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru”, istakao je autor.

Ne propustite ovaj pozorišni spektakl , a ulaznice za ovu predstavu možete kupiti već od 3. marta 2018. godine na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.