Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NPS – Miodrag Tabački, čuveni scenograf i kostimograf posjetio Narodno pozorište Sarajevo

NPS – Miodrag Tabački, čuveni scenograf i kostimograf posjetio Narodno pozorište Sarajevo

MIODRAG TABAČKI, ČUVENI SCENOGRAF I KOSTIMOGRAF POSJETIO NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO
U pripremi praizvedba baleta „Okovani Prometej“

Narodno pozorište Sarajevo posjetio je istaknuti umjetnik Miodrag Tabački, koji se susreo sa direktoricom Narodnog pozorišta Sarajevo, Marijelom Hašimbegović i v. d. umjetničkog direktora Baleta NPS, Belmom Čečo Bakrač.

Miodrag Tabački je redovan profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.
Samostalno radi od 1973. i uradio je više od dvije stotine scenografija i više od stotinu kostimografija za dramske, operske, baletske i lutkarske predstave za repertoarska pozorišta, festivale i neformalne grupe. Kao scenograf i kostimograf gostovao u većini jugoslovenskih pozorišta kao i u Belgiji, Italiji, Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Za svoj rad nagrađivan je brojnim nagradama.
Značajne predstave: Otelo, Hamlet, Komedija zabune, San letnje noći, Višnjik, Tri sestre, Galeb, Tartif, Don Žuan, Učene žene, Revizor, Na letovanju, Pozorišne iluzije, Balkon, Vojvotkinja od Malfija, Orestija, Kaligula, Bubnjevi u noći, Malograđanska svadba, Heda Gabler, Lepotica i zver, Gospođica Julija, Vojcek, Dantonova smrt, Labudovo jezero, Kopelija, Žizela, Žar Ptica, Abraksas, Per Gint, Spartak, Saloma, Vesela udovica, Karmina Burana, Travijata, Boemi, Evgenije Onjegin, Puritanci, My fair lady, Čovek od la Mance…kao i predstave domaćih autora: Kir Janja, Zla žena, Rodoljupci, Gorski vijenac, Balkanski špijun, Klaustrofobična komedija, Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću, Kamen za pod glavu, Bure baruta

Direktoricu Baleta upitali smo za povod ovog susreta:
– Povod za ovaj susret su prireme za praizvedbu baleta „Okovani Prometej“ čija se svjetska premijera očekuje u novembru 2018. godine. Gospodin Miodrag Tabački uradit će scenografiju za ovaj balet – rekla nam je Belma Čečo Bakrač.

Ekskluzivno za našu publiku otkrivamo da će libreto, režiju i koreografiju potpisati Belma Čečo Bakrač koja je predstavom „Omer i Merima“, za koju također potpisuje režiju i koreografiju, osvojila srca publike.

Muziku za navedni komad komponuje Marjan Nećak iz Makedonije, dok će na kostime svoj pečat staviti Amna Kunovac – Zekić. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta, hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharomija, uz dirigentsku palicu Nade Matošević Orešković.

Za mišljenje o ovom projektu upitali smo i direktoricu NPS Marijelu Hašimbegović:
– Očekujemo veliki uspjeh baleta koji ima snažan kapacitet autorskog tima. Sretni smo što možemo ugostiti dva velika umjetnika iz regije Miodraga Tabačkog i Marjana Nećaka, što dokazuje da smo renomirana teatarska kuća od povjerenja- istakla je Hašimbegović.

Aida Mujčinović – Palinić