Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NPS- Mnogobrojna gostovanja opere, drame i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

NPS- Mnogobrojna gostovanja opere, drame i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

MNOGOBROJNA GOSTOVANJA OPERE, DRAME  I BALETA NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO

 

U predstojećem  periodu Narodno pozorište Sarajevo očekuju brojna gostovanja,  kako na eminentnim festivalima u BiH, tako i van nje.

Opera Narodnog pozorišta Sarajevo 23. juna 2018. gostuje u Bosanskom  kulturnom centru Tuzla. Predstavit će se izvedbom „Hasanaginice“  kompozitora Asima Horozića, prema libretu Nijaza Alispahića, u režiji Sulejmana Kupusovića. Nakon  gostovanja u Tuzli, opera „Hasanaginica“ će biti izvedena  na prestižnom regionalnom 66. Ljubljana festivalu u Sloveniji, 5. jula.

Opera NPS će i ove godine dati doprinos u umjetničkom dijelu programa Memorijala “Sjećanje na Srebrenicu”, u  UK. u organizaciji Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo je svoju turneju započela nedavnim gostovanjem u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci,  u okviru XXI Teatar festa “Petar Kočić“ 2018., gdje je izvedena  predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti“ u režiji Dine Mustafića, a prema tekstu Ljubice Ostojić.

Predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti“ bit će izvedena 1. jula na  37. festivalu pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu. 

Komedija „Fistik  ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“,  autora Almira Imširevića,   rađena prema motivma drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića,  u režiji tvorca pozorišnih hitova Admira Glamočaka,  bit će izvedena  26. juna  2018. u Bugojnu u okviru 508. „Dana Ajvatovice“. Nakon Bugojna predstava će gostovati  u Pljevljima u novootvorenom Domu kulture, 12. jula 2018.

Drama NPS zabiljižit će još jedno gostovanje sa predstavom nastalom u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS,  „Kralj Lear“ u režiji Diega de Bree, koja će biti izvedena u Čortanovcima u Novom Sadu na Festivalu „Novi tvrđava teatar“.

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo odigrat će baletnu predstavu „Alisa u zemlji čuda“, u režiji i koreografiji Aleksandra Ilića, na 58. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku na Ljetnoj pozornici,  29. 07. 2018.

Baleti “Stabat Mater” (Pergolesi) i “Faun” (Debussy), rađeni u saradnji sa jednim od najznačajnijih koreografa današnjice – Edwardom Clugom,  bit će izvedeni 17. 07. 2018. u okviru 64. festivala  Splitsko ljeto.