Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NPS – Otvaranje Galerije sjećanja “Sulejman Kupusović” pod Visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

NPS – Otvaranje Galerije sjećanja “Sulejman Kupusović” pod Visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Narodno pozorište Sarajevo 30. januara u 19:00 sati planira otvoriti Galeriju u foajeu pozorišta sa ciljem promocije teatarskih autoriteta i njihovih djela koji su utemeljili vrijednosti umjetničkog rada Narodnog pozorišta.

Narodno pozorište Sarajevo od svog osnivanja, do danas neiscrpan je izvor kulturno historijskih činjenica o razvoju dramske, operne i baletne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Izuzetno bogata arhiva najvećeg bosanskohercegovačkog teatra obavezuje nas da je otvorimo za javnost i prikažemo kroz edukativno kulturološki program koji smo nazvali “Galerija sjećanja Sulejman Kupusović”.

U počecima svog postojanja Narodno pozorište Sarajevo je djelovalo, isključivo, kao dramski teatar. Od 1946. Narodno pozorište dobiva i muzičke segmente djelovanja, pa će tako bogatoj povijesti našeg teatra izuzetno pridonijeti Opera, odnosno Balet. Narodno pozorište Sarajevo je centralna teatarska kuća države BiH i ono je svojim umjetničkim rezultatima, radom generacija umjetnika, a posebno načinom organizacije (tri ansambla Opera, Drama i Balet), veoma važan element teatarskog i uopće duhovnog života u BiH. U toku svog skoro stogodišnjeg dugog djelovanja Narodno pozorište Sarajevo odigralo je ogroman broj dramskih, baletnih i opernih predstava po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu.

O uspjehu i napredovanju Narodnog pozorišta Sarajevo najrječitije govore brojna učešća na gotovo svim značajnim festivalima u regionu, pa i u Evropi, i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, te mnoge nagrade i priznanja koje su dobili naši umjetnici i ansambli za kvalitet svojih izvedbi. Naša kuća je, takođe, ugostila veliki broj umjetničkih ansamabla i renomiranih umjetnika iz cijelog svijeta.

Narodno pozorište Sarajevo je poseban doprinos dalo kako razvoju drame i novih dramskih oblika i autentičnom tumačenju klasike u Drami, tako i Operi i Baletu, kao i razvoju muzičke literature za Operu i Balet u bosanskohercegovačkim razmjerama , a među autorima vrijedi nabrojati: Skendera Kulenovića, Mešu Selimovića, Hamzu Humu, Isaka Samokovliju, Miroslava Jančića, Duška Anđića, Uroša Kovačevića, Ahmeda Muradbegovića, Envera Čolakovića, Edhema Mulabdića, Abdulaha Sidrana, Asima Horozića, Nijaza Alispahića…

Čitave plejade glumaca, režisera, scenografa, kostimografa, koreografa, baletnih i opernih umjetnika, dirigenata sticali su slavu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Neki poput Ljiljane Molnar-Talajić, svjetski priznate primadone, ponijeli su slavu sarajevskog i bosanskohercegovačkog teatra i na pozornicama najznačajnijih svjetskih teatara. Vitrine našeg teatra krase festivalska i ostala odličja, a Narodno pozorište Sarajevo, kao jedini Operski i Baletni teatar u državi Bosni i Hercegovini, centralno je mjesto razvoja scenske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

U periodu kada se bliži stogodišnjica rada Narodnog pozorišta u Sarajevu nebrojena plejada autora i umjetnika zaslužuje da im se posveti prostor i podsjeti na njihov značaj i ulogu u bosanskohercegovačkoj kulturi.

Galerija sjećanja Sulejman Kupusović će biti prostor gdje ćemo tematski izlagati historijat Narodnog pozorišta i prezentirati biografije najznačajnijih umjetnika i autora.

Samim nazivom Galerije želja nam je odužiti se našem najvećem reditelju, tetarskom vizionaru i autoritetu, Sulejmanu Kupusoviću za ogroman umjetnički opus kojim nas je zadužio, i koji je za života zagovarao važnost očuvanja i njegovanja sjećanja na naše umjetnike i njihovu umjetničku ostavštinu.

Prva postavka u ovoj Galeriji biće posvećena prvakinji Drame Narodnog pozorišta, Nadi Đurevskoj sa izložbom pod nazivom Nada Đurevska –snaga teatarskog izraza , kojom ćemo pokušati dočarati prostor i vrijeme, kao i veliki umjetnički dopinos ove sjajne glumice koja zalužuje da bude sačuvana od zaborava.Reditelj Sulejman Kupusović i glumica Nada Đurevska bili su povezani posebnom umjetničkom niti i međusobno su gajili veliko umjetničko poštovanje , stoga smo smatrali ne slučajnim ponovno ih spojiti na ovaj način, koji će nas nadahnuti i podsjetiti na na snagu kvalitetnog umjetničkog djelovanja i uzajamnog poštovanja u vremenu kojem živimo.