Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NPS – Poruka povodom Međunarodnog dan plesa

NPS – Poruka povodom Međunarodnog dan plesa

Međunarodni dan plesa, 29. april 2018.

Svjetski dan plesa slavi se diljem svijeta od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESC-a na inicijativu međunarodnog odbora za ples ITI, a povodom godišnjice rođenja Jean George Noverra, za kojeg se smatra da je inicijator modernog baleta. Namjera je poruke koja se svake godine odašilje diljem svijeta povodom Međunarodnog dana plesa da se slavi ples.
Svake godine, odabire se značajan koreograf ili plesni umjetnik kako bi napisao ovu poruku koja se potom odašilje svijetom. Odabir umjetnika vrši osnivački odbor Svjetskog dana plesa – Međunarodni plesni odbor pri ITI, a u suradnji s organizacijom World Dance Allaince. Ove godine međunarodnu poruku potpisuje Ohad Naharin, (Izrael), koreograf i umjetnički direktor plesne kompanije Batsheva


MEĐUNARODNA PORUKA

Autor poruke: Ohad Naharin, Izrael
Koreograf, umjetnički direktor Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA

Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.
Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu.
U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati…
Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati… I to nikada pred ogledalom.

 

Pored međunarodne, poruku u povodu Svjetskog dana plesa uputila je
mr Belma Čečo Bakrač, koreograf
v.d. umjetničkog direktora baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

PORUKA U POVODU MEĐUNARODNOG DANA PLESA

Ples je kao i život, neprestana avantura koja nas nadahnjuje, uzbuđuje i čini sretnim. Kada bi svi ljudi svakodnevno plesali život bi bio ljepši, a planeta Zemlja bi bila jedna velika pozornica koja emituje pozitivnu energiju Univerzumu.
Živeći u vremenu u kojem mislimo da je sve već viđeno, bitno je neprekidno tragati za novim sredstvima izražavanja, usavršavati našu igru, nadograditi scenski izraz, istražiti nove načine predstavljanja stanja našeg duha i tijela. Ples nikad nije sam sebi svrha. Važna je njegova suština, put kojim se on gradi i nastaje, put koji ga određuje.

Zamislimo, kako bi izgledao život da ne postoji ples!