Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

NPS – Premijera drame “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”

NPS – Premijera drame “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”

NPS – PREMIJERA DRAME “GAZI HUSREV-BEŽE ILI: BUKAGIJE” 


Gazi Husrev-beg je jedna od najznačajnijih historijskih ličnosti Sarajeva i inspiracija za dramski tekst Džemaludina Latića. Drama Gazi Husrev-beže ili: Bukagije svoju premijeru će imati u subotu, 27. oktobra sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Danas je povodom premijere ovog nesvakidašnjeg djela bila održana konferencija za medije gdje su direktor NPS-a Izudin Bajrović i brojni glumci u superlativima pričali o drami.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo je ukratko predstavio djelo, a Tanja Miletić Oručević, režiserka predstave je rekla je ovo posebno iskustvo:

“Radili smo s vrlo zahtjevnim materijalom, velika je ovo predstava u smislu da imamo 15 glumaca na sceni, tekst je opširan, jezički zahtjevan… Bio je ovo uzbudljiv proces, kreativan i miran na neobičan način jer je vladala produktivna i prijateljska atmosfera.”

Džemaludin Latić je rekao da je uzbuđen zbog predstave i da s nestrpljenjem očekuje premijeru. Pažljivim odabirom i kombiniranjem fikcije i fakcije i njihovom umjetničkom obradom Latić je historijskim tokovima i njihovim sudionicima dao univerzalno značenje. a i oblika društvenih ponašanja, svojstvenih i prošlosti i sadašnjosti.

“Čast je bila  pisati o ovako važnoj historijskoj ličnosti, o dobrim i zlim silama koje su vladale u Bosni, odnosima koji su tada vladali u našoj zemlji, pogotovo odnosima među našim religijama

Dramaturg Hasan Džafić i dramaturginja Džejna Hodžićsu imali težak zadatak, a to je bilo čuvanje duha i atmosfere teksta, no da su zadovoljni sa svim elementima predstave.

Prisutnim su se obratili i brojni mladi glumci, između ostalih, Aldin Omerović koji glumi Gazi Husrev-begakoji je izrazio zahvalnost što je na sceni s velikanima glumišta Bosne i Hercegovine, ali i sa mladim glumcima koji su dobili priliku da  glume u drami o izuzetnoj historijskoj ličnosti naše zemlje.

“Uvijek kažem kao glumac da glumac najbolje ono što ima da kaže, kaže sa scene. Nadam se da ću o liku Gazi Husrev-bega govoriti najbolje, i jezikom i pokretom, elementima glumačke igre…”, rekao je Omerović.

Premijera predstave najavljena je za subotu 27.oktobar, dok će se prva i druga repriza održati 7. i 8. novembra.

preuzeto sa: radiosarajevo.ba