Obala Kulina bana 9 | Blagajna:+387 33 221 682 | almir.boxoffice.nps@gmail.com

O medvjedima i ljudima

O medvjedima i ljudima

 

 

Saša Anočić
O MEDVJEDIMA I LJUDIMA
režija: SAŠA ANOČIĆ
dramaturgija: DŽEJNA  HODŽIĆ
scenografija: JOSIP LOVRENOVIĆ
kostimografija: LEJLA HODŽIĆ
muzika: MATIJA ANTOLIĆ i SAŠA ANOČIĆ
dizajn svjetla: MUAMER ŠAKOVIĆ
majstor tona: ZDENKO BEVANDA
korepetitorica: LEJLA JUSIĆ
dizajn plakata: NAIDA ČELIK
inspicijent: MUSTAFA ZRNIĆ
suflerka: ESMERALDA ABDIJEVIĆ

 

 

LICA/CAST

ZDENKA Mediha Musliović
JADRAN – Aleksandar Seksan
ZLATAN – Isa Seksan
BABA PIROŠKA – Minka Muftić
GRADIMIRMilan Pavlović
SVEBORNerman Mahmutović
MARINA – Sanela Pepeljak
ALJEMI Aldin Omerović
KATARINA – Merima Lepić Redžepović
SVEMIRVedran Đekić
MUZIČARISead Derviškadić /Adnan Cico i Mirza Balić

premijera: 29. 10. 2020.
umjetnička sezona: 2020/21.

 

 

Saša Anočić, reditelj

Rođen je u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1996. godine (dislocirani studij u Osijeku) u klasi prof. Drage Krče i Damira Munitića. U periodu 1994-2000. kao glumac je u stalnom angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, gdje ostvaruje veliki broj zapaženih uloga. U to vrijeme zajedno sa Ksenijom Zec osniva NUS Barutana i realizuju prve produkcije u saradnji s Teatrom EXIT. U Teatru EXIT – Matka Raguža, režira i glumi u nekoliko komada. U Kazalište Trešnja prelazi 2002, gdje osim glumačkog angažmana obavlja i funkciju reditelja, a zatim i direktora teatra do 2015. godine. U tom periodu Kazalište Trešnja je bilo dobitnik velikog broja nagrada i priznanja.

Od 2016. godine sarađuje s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bio je i gost predavač na ADU u Zagrebu (2009). Anočić osim što režira, piše tekstove i glumi u pozorištu, igra i u mnogim serijama i filmovima.

Režirao predstave: Alisa (L. Carroll), Pinocchio i Frankenstein, Komšiluk naglavačke (Nagrada za režiju na 27. danima satire u Rijeci,  Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju predstavu u cjelini u HNK Ivana pl. Zajca), Noževi u kokošima, To samo Bog zna, Kauboji (Nagrada hrvatskog glumišta, Plaketa Grada Zagreba, Vjesnikova nagrada Dubravko Dujšin, Nagrada Marul za najbolje rediteljsko ostvarenje; predstava je u cjelini osvojila mnogobrojne nagrade), Nemirne noge, Kad se mi mrtvi pokoljemo, O medvjedima i ljudima, Smisao života gospodina Lojtrice, Niko i ništ, Kiklop (Nagrada hrvatskog glumišta u kategoriji drame za najbolju predstavu u cjelini i Nagrada za najbolje rediteljsko ostvarenje).

 

Riječ reditelja

O medvjedima i ljudima je predstava o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete jednog medu imalo.